Lojëra për të vegjëlit


Të gjithë jetën tonë - lojë! Për fëmijën është një nga mjetet kryesore të të kuptuarit të botës, trajnimin dhe arsimimin. Në që të luajë me fëmijët e moshave të ndryshme? Lojërat e fëmijëve me cilësi të drejtpërdrejtë ndikon në zhvillimin e fëmijës. Megjithatë, me lojëra tani me sukses të konkurrojnë dhe madje zhvendosë ato nga kompjuteri fëmijës jeta, TV, dhe të mësuarit të hershëm. Gjithnjë e më shumë, ka familje ku fëmijët pothuajse nuk ka luajtur fun tradicionale rebyachy. A është e nevojshme në këtë rast për alarmin dhe loja në përgjithësi i jep fëmijës? Faza e mirë në jetën e fëmijës - lojëra edukative për fëmijët e vegjël.


Zhvillimi i fëmijërisë së hershme të ndikojë në punë, punë të frytshme dhe të luajë. Puna e fëmijëve në familje është shumë e rrallë. Në familje, zakonisht një ose dy Apartament fëmijë uyazyka të mirë, pajisje bukur lehtësuar jetën tonë. Këtu prindërit nuk tërheqin djemtë për të ndihmuar rreth shtëpisë. Përvoja të cilën një fëmijë nuk mund të marrë në jetë, kjo mund të merrni vetëm përmes lojës. Për zhvillimin e paraqitjes produktiv ose estetike të fëmijës janë të gjitha uyazyka. Pothuajse çdo vizatim fëmijë në dispozicion, modelimit, të kënduarit, vallëzim, vepra artizanale, modelimit dhe krijimtarinë e fëmijëve të tjerë. Shumëllojshmëri zgjedhje të madhe të studiove krijuese dhe mësuesit që ofrojnë shërbimet e tyre.


Por si sondazhet tregojnë se, shumica e prindërve nuk janë të pikturuar, nuk myk, nuk rukodelnychayut me fëmijët e tyre në shtëpi. Zënë në mom e punës dhe baba në fëmijët më të mirë të luajnë klube të ndryshme dhe studio, dhe preferojnë të pushojnë në shtëpi, duke i dhënë pak mundësi zgjedhje të pavarur të argëtimit. Por preschoolers, së pari, imitojnë prindërit e tyre dhe, së dyti, nevoja për partner në aktivitete të përbashkëta. Prandaj, ata janë gjithashtu të lumtur shikuar televizor dhe duke luajtur në kompjuter, edhe pse ndërtesa është dhe ngjyra, balte, dhe shumë lodra. Mbetet edhe një mjet magjike, të dobishme për zhvillimin e fëmijëve - loja.


Le të përballen me atë, çfarë është vlera e tij?
• Loja zhvillon motivet dhe nevojat e fëmijës - loja është formimi i dëshirës për të vepruar, zhvillimi i moralit në marrëdhëniet njerëzore (ndershmëri, durim, iniciativave, mirëkuptim të ndërsjellë, reciprok).
• Fëmija i ri dëshirën për t'u rritur në zhvillim - për të bërë (ndërsa ende në lojë) aktivitete të rëndësishme shoqërore: të shëruar, të mësuar, ndërtuar, ushqejë fëmijët, të kryer vepra.
• Zhvillon të kontrolluar sjelljen e tyre, veprimet e tyre të një rol vartës, duhet të kuptojnë rregullat, krijimin e rregullave, të kuptuarit të drejtat dhe përgjegjësitë e zhvillimit të luajë do.

• Ka tejkalimin egocentrizmi - zhvillimin e aftësisë për të marrë pozicionin e një tjetër, e cila nuk mund të formojnë pa luajtur partnerët.
• Zhvillon mendjen e fëmijës, është zhvillimi i logjikës, aftësia për të përgjithësoj veprim dizajn mëparshme, planifikimi, monitorimi, zhvillimi i gjuhës vullnetare, vëmendje, kujtesë, imagjinatë.
• Kjo lojë komplot-role-playing është mënyra më e mirë preschoolers përgatitur për shkollë, për shkak se sekreti i suksesit shkollor nuk është në aftësitë e fëmijës dhe pjekurinë e tij sociale.

Në çdo fazë të aktivitetit të lojës është e ndryshme. Të rriturit në lojë e fëmijëve nuk është larg së paku: kjo nuk është vetëm organizator i hapësirës lojrave, partneri i parë në lojë, por një gjenerator i shumë ideve të reja. Le të shohim se si loja zhvillon aktivitetet e fëmijët tanë. Nga 1 vit, ka sjellje që përsëritet dhe lëvizjet zinxhir. Pats kid mbi këtë temë (p.sh. trondit), duke përshëndetur atë, përkthehet nga njëra anë në tjetrën, duke i shtyre kjo varet mbi këtë temë, objekt i vështrimeve rreth njëri-tjetrit. Pastaj të zhvilluar një zinxhir të qëndrueshëm të lëvizjeve, duke sugjeruar lindjen e një fëmije të aktiviteteve tentativë kërkimore.


Por studiues i ri është sendet e domosdoshme risi dhe diversitetit cilësitë e natyrshme si duke luajtur materiale duhet të jenë të përditësuar shpesh (fshehur lodra, dhe bie në qafë). Është e rëndësishme të dini se objektet e fëmijëve të tërhequr më shumë nëse ato ndodhin së bashku me një të rritur të ngushtë i cili manipulon ato në frontin e fëmijës, që shoqëron fjalimin e tyre veprimet. Por kjo nuk është një lojë, por vetëm duke luajtur ushtrime. Blerja më e rëndësishme e vitit të parë të jetës është kërkimi për një vlerësim të fëmijëve të rritur (vëmendje, miratimi, gëzim). Pastaj rritur të fëmijës duke vepruar si bartës të artikujve mostrat veprimit, dhe fëmija fillon të mësojë nga imitim. Fëmijët mund të shpenzojnë orë të tëra në një gjendje të pasivitetit, përmbajtjes gjiri gishtat dhe trupin monoton lëkundëse.


Tejkalimi i mungesës së komunikimit lodra lojë të rriturve me fëmijën çon në faktin se fëmija merr materiale të lojrave, që ndryshon me shpejtësi e objekteve, por jo duke u fokusuar në ndonjë prej tyre. Ajo krijon pamjen e punësimit, por në fakt nuk ka asnjë veprim lojë. Nga 1 deri në 3 vjet të një fëmije janë veprimi kryesor lojë me objekte për qëllimin e tyre të synuar.

Për të gjitha llojet e kornizave të dobishme fëmijë dhe veshje, piramidat dhe kukulla, makina dhe blloqe, instrumente muzikore, vegla - të gjithë në kërkim për të zhvilluar fëmijë me të rriturit. Por loja nuk lindin në mënyrë spontane! Artikuj Vetë Discovery fëmija nuk përmendet në zhvillimin kryesor. Tiny është një duhet të drejtojë në mënyrë shembullore. Nëse fëmija nuk e kishte parë që të rriturit të bëjnë me një pirun, një kaçavidë, një sovochkom tub dhe çdo objekte të tjera, nuk ka gjasa që të shpikë veprimin e tyre të drejtë me ta. Mënyra kryesore e zhvillimit të manipulimit të objekteve - një aktivitet të përbashkët me të rriturit, ku mom ose baba tregojnë vepron si një fëmijë, fëmijë të monitoruar dhe të sakta. Dhe ajo që është shumë e rëndësishme - me siguri të inkurajojnë fëmijën kur del nga të gjithë të drejtë.