Mononukleoza infektive në fëmijët dhe të rriturit, infeksion EBV


Ethe gjëndrave është një lloj i infeksionit viral. Ajo është e njohur edhe si mononucleosis infektive. Ajo mund të shkaktojë ethe, dhimbje të fytit, lodhje, nyjet limfatike fryrë dhe gjëndra.
Mononukleoza infektive rrjedh nga virusi Epstein-Barr (VEB). Kjo është një prej viruseve më të zakonshme që prekin njerëzit. Shumica e infeksioneve EBV ndodhin në fëmijërinë e hershme.
Në mënyrë tipike, simptomat e saj duket pak ose nuk ndodh. Atëherë virusi mbetet në trup për jetën, në gjumë në qelizat fyt dhe të gjakut.


Sipas fjalorit mjekësor.
Mononukleoza infektive është sëmundje akute febrile e të rinjve të shkaktuara nga virusi Epstein-Barr (anëtar i familjes herpesvirus). Përhapur shpesh nëpërmjet transferimit të pështymë, e cila karakterizohet nga ethe, dhimbje në fyt, nyjet limfatike fryrë dhe shpretkës.
Kur EBV infeksioneve ndodhin në adoleshencë ose moshën e rritur e hershme, ajo çon në ethe gjëndrave. Kështu, në shumicën e rasteve ethe gjëndrave ndodh në adoleshentët dhe të rriturit e rinj të moshës mes 15 dhe 25 vjet. Megjithatë, sëmundja mund të ndikojë në njerëz të çdo moshe.

Gjatë infeksionit sistemi imunitar prodhon antitrupa për të luftuar virusin. Kjo, nga ana tjetër, ofron imunitet gjatë gjithë jetës. Pra, rrallë se pacienti ka pasur më shumë se një sulm i etheve gjëndrave.
Virusi është ngjitëse. Ajo mund të transmetohet nëpërmjet kontaktit me pështymë e një njeriu që është i infektuar aktualisht me këtë sëmundje. Zakonisht, të infektuar nga kissing (pra një emër tjetër - "puthur sëmundje") kur kollitjes dhe teshtitjes, si dhe ndarjen e enët dhe vegla të tilla si gota, pjata dhe lugë.

Personi mbetet infektive brenda dy muajve pas infektimit të parë VEB. Disa njerëz mund të kenë EBV në pështymë deri në 18 muaj pas infektimit.
Në shumicën e rasteve ndodh në pacientët me lodhje. Ndonjëherë ajo mund të marrë një kohë të gjatë. Dhe disa njerëz lodhje ndërpritet pas tre muajsh. Pas kësaj kohe personi rimëkëmbet plotësisht.

Komplikimet e ethe gjëndrave janë të rralla, por mund të jenë serioze. Këto përfshijnë këputje të shpretkës, e cila kërkon kirurgji emergjente, apo infeksion sekondar të mushkërive (pneumoni). Në ethe gjëndrave ka shërim ekziston.