Toksikoz Infektive në fëmijët e vegjël


Infektive helmim gjaku - një sindromë jo-specifike klinike që zhvillon në trupin e fëmijës në përgjigje të ekspozimit ndaj nje agjenti infektues me zhvillimin e shpejtë dhe homeostaza abuzimit vetëdijes. Çrregullime të vetëdijes dallon toksikoz infektive e dehje. Ka lloje të tilla të ndërgjegjes dëmtuar, si somnolentnost, hutimi, gjumë i rëndë, koma. Flisni për toksikoz infektive në fëmijët e vegjël.
Somnolentnost - një gjendje e karakterizuar nga letargjia, sleepiness shkurtër, por shpesh ka periudha e gjumit të cekët. Foshnja indiferent (përfshirë nënës), dobët të përgjegjshëm për inspektim dhe salcë. Ai qan dhe britmat dhe moans si i përvuajtur. Lëkurës ndjeshmëri dhe reduktuar reflekset gilcë. Flip - gjendjen e topitje, nga e cila pacienti shkon për të punuar. Nuk mund të jetë periudha e ankthit dhe motorike shfaqen atetozopodobnыe lëvizje. Reflekset e zvogëluar. Reagimi në dhimbje ruajtur, por të shkurtër.



Sopore - "gjumë" thellë mahnitëse. Ndjeshmëri e lëkurës nuk është e përcaktuar, reflekset quajtur nga puna dhe ndryshore. Reagimi ndaj neotchetlyvaya injeksion. Gllabërim dhe pupillary reflekset.
Coma - off vetëdije me humbje të plotë të perceptimit të dhe veten e tij. Ka tre faza të gjendje kome. Faza koma nuk kam karakterizuar nga lëvizjet e koordinuara mbrojtëse, reflekset pupillary konservimit. Pacienti qëndron me sytë e tij të mbyllur. Faza koma II karakterizohet nga mungesa e reflekseve pupillary dhe lëvizjet mbrojtëse e dhimbjes duke ruajtur frymëmarrje spontane dhe aktivitetin kardiak. Koma III fazë karakterizohet nga çrregullime të frymëmarrjes përafërt, hipotension systolic (systolic presionin e gjakut nën 60 mm Hg. Në.), Mydriasis fikse, shikimet e pasurive të patundshme.


Vlerësimi i ndërgjegjes në fëmijët e moshës parashkollore dhe shkollore është i bazuar në kontakt verbal me pacientin, në foshnjat e vogla dhe fëmijët e vegjël - në bazë të historisë dhe vëzhgimi i drejtpërdrejtë. Sëmundje infektive në mëngjes zakonisht ndodh në foshnjat e rinj dhe fëmijët e vegjël, për shkak të ekzistencës së një numri të këtyre tipareve morfologjike. Më i rëndësishëm i tyre:

1) dobësi pengesat biologjike dhe prodhimi i ulët i antitrupave, interferoneve, properdynu, lizozimë, fagocitozës jo të plotë; ajo promovon shfaqjen e toksemisë të lehta dhe forma të përgjithësuar të infeksioneve virale dhe bakteriale;

2) Intensiteti metabolizmin fiziologjike (intensiteti për shkak të rritjes së kundër një sfond të rezervave të ulët në trupin e proteinave, karbohidrateve, substancave të energjisë), që i vë homeostasis intracellular në varësi të rrjedhës ritmin e këtyre substancave nga gjaku, se kushtet e furnizimit me gjak të indeve;

3) një tendencë për të përhapur reagime obschemozhovыm dhe gjykatës të shpejtë daljen (për shkak të dominimit funksionale CNS në formimin reticular, sistemi pallydarnoy, dhe mungesa e plotësisë myelin e fibrave nervore, diferencimin e dobët e qendrave nervore, funksionet papërshtatshme koordinimit të lëvore cerebrale);

4) dobësi të lartë qendra diencephalic vegjetative e zonës, e cila e bën të zhvillimit çrregullime lehtë thermoregulation; karakteristika dominimi i ndarjes simpatik e sistemit autonom nervor përcakton predispozicion për takikardi;

5) rritur pėrshkueshmėrisė e mureve kapilar, duke përfshirë kapilarët e trurit; pėrshkueshmėrisė të lartë të capillaries mushkërive lehtëson zhvillimin e shpejtë të edemë pulmonare (në foshnjat e rinj dhe fëmijët e vegjël edemë pulmonare ndodh kur presioni në zgavrën e atrium majtë 15-20 mm Hg Art në të rriturit - 30 mm Hg në....);

6) përhapja relative e aktivitetit mineralocorticoid të glukokortikoid veshkave; Kjo çon në sosje e shpejtë të rezervave kortikosteroidet në lëvore veshkave dhe mbajtjen e lëngjeve në trup, e kombinuar me rritjen e permeabilitetit e capillaries lehtësisht çon në edemë-ënjtje të trurit;

7) Nevoja të lartë për foshnjat dhe fëmijët e vegjël në ujë tejkalon (llogaritet për 1 kg të peshës trupore) 3 herë të rriturit duhet, nga njëra anë, për shkak të përmbajtjes së lartë të ujit në organet dhe indet e fëmijëve të kësaj moshe, në anën tjetër - relativisht i madh fiziologjik humbjet fluide frymëmarrje, djersitje, urina; ndryshueshmëri të lartë të metabolizmit të ujit në fëmijët e lehtë të çon në dy tej- dhe dehidrimi;


8) papjekuri fiziologjike dhe dështimi lehtë ndodh funksionet detoxification e mëlçisë, veshkat, mushkëritë, zorrët;
9) ndjeshmëri të lartë dhe membranat qelizore vaskulare në hipoksi dhe ndikimin e faktorëve toksike;
10) dobësia e mekanizmave adaptive që rregullojnë Homeostaza shpejta përgjigjet transformimi adaptive për patologjike.
Përveç këtyre, ka faktorë individuale duke përgatitur. Këto përfshijnë moshën e fëmijëve (zakonisht nga 2 muaj deri në 2 vjet), hipertensionit intracranial, diatez, sensibilizim ndaj proteinave të huaja shtetet mangët.