Shkatërruar dhëmbët në fëmijët dhe të rriturit


Lum ai njeri që e di se çfarë probleme dentare, edhe pse të tilla me fat, ndoshta, jo aq shumë. Shumica prej nesh ishin të bindur nga përvoja se dhimbje dhëmbi - është torturë, e cila është shumë e vështirë që të tolerojë. Por përveç të gjitha sëmundjet e njohura të dhëmbëve duke shkaktuar dhimbje, ka një mori probleme të tjera, për shembull, shpesh shkatërruar dhëmbët në fëmijët dhe të rriturit. Kohët e fundit, problemet e tilla bëhen gjithnjë e më shumë, shumë prindër të vini re se vitet e para të jetës së fëmijës së tyre duke filluar probleme me gojën, dhëmbët kalbur, nxirë, shkatërruar dhe gjumi. Ajo do të duket se në mënyrë të veçantë që shkatërruar dhëmbët tek fëmijët, sepse ata qumështit tyre dhe herët a vonë gjithsesi zëvendësohen me të reja, më të rëndësishme këtë problem në të rriturit. Megjithatë, ky rast ka të bëjë me prindërit është jo shumë, sepse problemet dentare në fëmijë plotësisht të afta të rriten në Skandinavi shëndetin dhe zhvillimin.


Shumica e prindërve vënë re që dhëmbët e tyre në pasardhësit nuk është e gjitha e drejtë në një nxitim për të bërë veprimet e mundshme: të blerë pasta e dhëmbëve të fëmijëve të shtrenjtë të, brushat cilësi. E gjithë kjo, natyrisht, të saktë, të mësuar një fëmijë për të lahen dhëmbët tuaj kanë nevojë për kohë. Megjithatë, duhet të mbahet mend, dhe më e rëndësishmja, fëmija juaj kërkon rishikim të rregullt nga një dentist, edhe në qoftë se, në shikim të parë, me gojë të gjithë të drejtë. Mungesa e dhëmbëve në fëmijë është në gjendje për të ndikuar në zhvillimin e të folurit, sepse shumë tinguj vyyazykaty pamundur të saktë, nëse jo, për shembull, dhëmbët e parë. Për më tepër, dhëmbët kalbur të krijojë një rrezik të infeksionit në trup, duke rritur rrezikun e sëmundjeve të traktit gastrointestinal.


Nëse dhëmbët shkërmoqet në fëmijë dhe të rritur më shumë duhet patjetër të shkoni te mjeku, i cili mund të përcaktojë shkakun e kësaj dukurie dhe trajtimin e duhur. Sipas shumicës së dentistëve, shkaku më i zakonshëm dërrmuese e dhëmbëve është e higjienës orale parregullt dhe kujdes, dhe është e rëndësishme për të shqyrtuar dietën tuaj. Ushqimi është i varfër në vitamina, mund të çojë në një rezultat të trishtuar për dhëmbët e njeriut. Ne e dimë se njerëzit që jetojnë në zonat veriore, ballafaqohen më shpesh me sëmundjet e mishrat e dhëmbëve për shkak të mungesës së vitaminave të caktuara. Për më tepër, ekziston një mungesë e vitaminave nuk ndihet aq shumë për shkak të mungesës së ushqimit, i ngopur ata (tani me këto probleme bëhen shumë më pak fruta dhe perime mund të gjenden kudo me lehtësi). Shumë më tepër shqetësuese se trupi i njeriut humbet vitaminë D, e cila është sintetizuar me rrezet e diellit, dhe e saj në rajonet veriore, natyrisht, martesa.


Mungesa e vitaminës D mund të çojë në tretshmërinë e dobët e një tjetër, jashtëzakonisht i rëndësishëm për shëndetin dhe forcën e dhëmbëve elementët gjurmë - kalcium. Është e nevojshme për kalcium për eshtra dhe dhëmbë ishin njeri i fortë dhe nuk ka pasur probleme. Është e qartë se të ushqyerit e duhur është një faktor i madh për shëndetin në të drejtat e përgjithshme dhe të dhëmbëve në veçanti. Shumë njerëz supozohet për gabimet duke ngrënë ushqime kryesisht të ngrira - fruta dhe perime, por ngrirja pothuajse të gjitha mineralet e dobishme dhe vitamina ata vdesin. Për të forcuar fruta smalt dhëmb, perime, manaferrat duhet të jetë i freskët.


Jo shumë e dinë se shëndetin e dhëmbëve të ndikojë seriozisht cilësinë e ujit në vendin ku një person jeton. Normal, në shikim të parë, ujit të pijshëm duhet të përmbajë një sasi të mjaftueshme të fluorit dhe jod, përndryshe metabolizmin mineral në trup mund të thyer. Nëse kjo ndodh, është e natyrshme që dhëmbët fillojnë të shkërmoqet dhe të kalbet, sepse ata marrin më pak të rëndësishme për çështjen e tyre shëndetësore. Së fundi, shpesh ndodh që sëmundjet të caktuara të ndikojë në shëndetin e dhëmbëve të njeriut. Kjo është e drejtë - në qoftë se trupi është i shëndoshë, është ndikimi shumë i shpejtë në dhëmbë, të themi, diabetit te fëmijët shpesh fillojnë të shkërmoqet dhëmbët.


Pasi ka rënë një pjesë e vogël e askujt dhëmbit mund t'i atribuohet aksident fatkeq, shpesh ajo që ndodh, edhe pse në këtë rast ka kuptim vstrevozhytsya. Ankthi rrit në mënyrë të konsiderueshme dhe të zhvillohet në panik, nëse dhëmbët tuaj fillojnë të shkërmoqet rregullisht, pothuajse mbi të parit. Çka e shkakton këtë fenomen të pakëndshme? Mundohuni për të identifikuar më të zakonshme të tyre.

1. dëmtimit mekanik. Copë e dhëmbëve në të rriturit mund të chip mbi ndikimin në nofulla, duke rezultuar në sjellje të pahijshme (arra rozkusuvannya mbajnë objekte të huaja në gojë, etj). Veprime të tilla, krejt natyrshëm, mund të thyejnë integritetin e dhëmbëve dhe shkatërrimin e tyre.


2. Mungesa e vitaminave dhe mineraleve. Njerëzit në çdo moshë, por sidomos në fëmijët dhe të moshuarit, mungesa e elementeve gjurmë thelbësore dhe vitamina në trup lehtësisht të çojë në prishjen e dhëmbëve. Gratë që vuajnë nga kjo veçanërisht e vështirë gjatë shtatzënisë, pas lindjes dhe gjatë menopauzës. Siç është përmendur tashmë, mungesa e vitaminës D mund të ndikojë seriozisht shëndetin e dhëmbëve.

3. ndërprerje hormonale. Më të ekspozuar ndaj këtij rreziku gratë, sidomos gjatë shtatzënisë. Ndryshimi hormonal ndikon në të gjitha sistemet dhe organet, duke përfshirë sulmet në shëndetin e dhëmbëve. Femrat shpesh thonë se dhëmbët e tyre filloi të shkërmoqet, pasi ato bëhen nëna.


4. Sëmundjet kronike dhe çrregullime endokrine. Shumë sëmundje mund të shkaktojë shkelje të integritetit të dhëmbëve dhe humbjen e tyre. Diabet, osteoporozën, artrit dhe shumë të tjera të shkakton probleme të tilla.

5. predispozitë gjenetike. Për fat të keq, fëmijët prindërit e të cilëve vuajnë nga problemet e tilla janë në rrezik. Shpesh, dhëmbët e tyre janë shumë të prirur për thyerje.