Laktazna dështim në fëmijët nën një vit


Eshtë e panevojshme të edhe një herë të folur për rëndësinë e qumështit të gjirit porsalindur fëmijë? Është në qumështin e nënës përmban të gjitha që është e nevojshme për rritjen dhe zhvillimin në muajt e parë të fëmijës. Në të gjitha vitaminat dhe mineralet e nevojshme në qumështin e nënës përmban laktozë, ose sheqer qumështi. Sigurisht, të pranishëm lactose në qumështi i lopës, dhe kjo është një komponent i nevojshëm të formulës foshnjore, por qumështi i gjirit e nënës sime është ende më e mira. Në mënyrë që të riciklojnë sheqer qumështi në trupin e njeriut përmban një enzimë të veçantë të quajtur lactase. Por lactose dhe ushqimi që përmban ajo nuk mund të absorbohet nga trupi, kur ajo i mungon këtë enzimë. Ky fenomen quhet dështim laktazna, ose nganjëherë - intolerancë lactose.


Pse ka laktazna dështim në fëmijët nën një vit? Në mënyrë tipike, kjo është për shkak të predispozicion gjenetik gjithashtu nuk i formuar sistemi i tretjes është edhe shkaku i shfaqjes së saj. Shumica e lactase trupi prodhon mikroorganizmave të përfshira në zorrë për shkak parregullsi në sistemin e tretjes mund të çojë në një mungesë të enzimë të nevojshme.

Laktazna dështim, i quajtur parësore apo e vërtetë në fëmijët nën një vit është lindur. Dhjetë për qind e njerëzve gjetur shkelje dhe është gjetur në fëmijët të cilët kanë të afërmit e ngushtë vuajtur edhe qumësht neusvoenyem.


Dështimi Laktazna është e mesme, vërehet zakonisht në fëmijët është për shkak të dysbiosis, dhe pankreasit gjithashtu nuk formuar plotësisht gjithashtu ndikon në shkelje. Në mënyrë tipike, pas rritje e jashtëzakonshme është hequr, kjo shkelje edhe në gjendje të kalojë një shtet më të mirë. Ndonjëherë sëmundja lë fëmijën me vetë kohës. Të dyja format e mangësi lactase (dy fillore dhe të mesme) kanë të njëjtin trajtim.

Simptomet kryesore të mangësi lactase përfshijnë diarre, shpesh me flluska. Jashtëqitje mund të ndodhë me të ndryshme intensiteti, me një frekuencë prej një herë në disa ditë deri dhjetë herë në ditë. Laktazna mangësi në trup në fëmijët nën një vit shpesh çon në humbjen e oreksit, hazoobrazovanyyam të shpeshta, fëmija është me humor, shpesh duke qarë. Kjo ndodh se sëmundja është e vështirë për të formuar kur një fëmijë nuk është fituar peshë dhe duke filluar të bien prapa në zhvillimin e tyre.

Për të identifikuar dështimin laktaznu, analizën e feces. Një nga faktorët kryesorë është përmbajtja karbohidrate në të cilat në gjendje normale duhet të jetë 0-025%. Ndonjëherë ka një rritje të vogël në 05%, e cila përgjithësisht nuk shkon përtej normë. Devijimi mesatar është konsideruar përmbajtja karbohidrate në stol fëmija 06-1%, dhe më shumë se kjo shifër ka kuptim të thuhet se devijimi është i fortë.

Përkundër faktit se laktazna dështimi mund të zbulohet duke analizuar feces, vini re se në të porsalindurit dhe fëmijët në muajt e parë të jetës është pothuajse e pamundur për të zbuluar nivelin e karbohidrateve, sepse zorrët e tyre sapo kanë filluar formimin e tyre. Gut vetëm fillimi për t'u themeluar, dhe me të formuar dhe mekanizmat për prodhimin e enzimave në trup.


Siç u përmend më lart, arsyeja kryesore pse ka laktazna mangësi në trup në fëmijët nën një vit, është dysbiosis. Në shumicën e rasteve kjo është e mjaftueshme për të mbajtur një dysbiosis vlefshme terapi për të rivendosur funksionin e duhur të asimilimit të lactose, reduktuar disponueshmërinë e karbohidrateve, pa ndryshuar dietën e fëmijës.

Pse mangësi lactase karrige fëmija bëhet lëngshme, ajo marudytsya diarre? Enzimë lactase ndihmon prishen lactose - një sheqer kompleks për galaktozë sheqer të thjeshtë asimiluar nga trupi dhe glukozë. Qelizat që prodhojnë lactase enzimë, të vendosura në fibrat që mbulojnë murin e zorrëve. Me enzimë pamjaftueshme të shpërndarjes ose në mungesë të këtij procesi, lactose fillon për të tërhequr lagështi, bëhet feces të lëngshme në zorrën e trashë dhe i ndikuar nga procesit të fermentimit të sheqerit fillon, gazit të prodhuara, diarre fillon. Në anus e një fëmije është acarim.


Vini re se në disa raste laktazna dështimi mund të ndodhë jo vetëm tek fëmijët nën një vit, por njerëzit më të vjetër dhe të rriturit. Besohet se qumështi nuk është tretur organizëm rritur, kjo aftësi ka qenë vetëm në njerëzit dhe në një numër të vogël të specieve. Ndodh që laktazna dështimi zhvillon pas pësimit të një infeksion me Salmonella ose shyhelloy, nganjëherë ajo është e ndikuar nga medikamente të caktuara dhe nën ndikimin e disa faktorëve të tjerë.


Trajtimi lactase mangësi nuk duhet në të gjitha rastet. Për të përcaktuar nëse keni nevojë për trajtim, mjeku juaj merr parasysh një numër faktorësh, siç janë, për shembull, mosha e fëmijës, shkalla lactase mangësi e manifestimit dhe formën e sëmundjes. Për pacientët e rritur për trajtimin e sëmundjes, është supozuar reduktimin ose përjashtimin plotë nga ushqimet dietë që përmbajnë lactose. Fëmijët nën një vit, ushqimi kryesor i cili është në të vërtetë qumësht, kjo qasje praktikisht e pamundur. Në këtë drejtim, fëmija mund të jepet një ilaç që përmban një lactase. Për zbatimin e tij do të thotë të holluar në qumësht dhe jepet fëmijës. Mjeku ilaçe fëmijës emëruar individualisht për çdo fëmijë. Për ata fëmijë të cilët janë formulat e mitur ushqyer duhet të zgjidhni një pjesë të tillë e cila përmban sasinë minimale të lactose.