Qelizat normale të gjakut zbardhur në gjakun e gratë, burrat dhe fëmijëtLeukociteve (apo qelizat e bardha te gjakut), - një grup i qelizave të gjakut të formuara në palcës kockore. Gjatë pjekjes ato janë disa faza të ndërmjetme, në të cilën qeliza bëhet më i vogël. Në gjak duhet të ndahen qelizat tashmë të pjekur.
Funksioni kryesor i qelizave të bardha të gjakut është për të luftuar infeksion dhe dëme të indeve, ata luajnë një rol të rëndësishëm në imunitet.
Ka 5 lloje të limfociteve që ndryshojnë në pamjen dhe funksionet e kryera:Eozinofilet (salmon);


bazofilet (blu-violet);
neutrofile (nga purple deri violet):
limfocitet (blu-blu);
monocitet (blu-gri);
Përqindja e tyre është quajtur formula rruazë e bardhë, gjatë ditës ajo mund të ndryshojë. Për të llogaritur llojet e ndryshme të qelizave të gjakut me njolla me një zgjidhje të veçantë. Si rezultat, çdo specie merr ngjyrën e saj (ajo është treguar në kllapa).

Kontribut i madh për studimin e qelizave të bardha të gjakut ka Ilya Mechnikov, i cili zbuloi fenomenin e fagocitozës. Në vitin 1908 Mechnikov mori çmimin Nobel për këtë zbulim.


Kur caktuar analizë?Në kryerjen numërimin e gjakut (leukocite normale shkruar në letër me kokë të tij).
Dyshimi i infeksionit ose inflamacionit.
Kur yyazytsirnosti tumor malinj i palcës kockore (atëherë rezultati do të tregojnë një rritje të konsiderueshme në qelizat e bardha të gjakut).
Kur terapi rrezatimi dhe duke marrë droga të caktuara mund të zvogëlojë leukocite.
Për të vlerësuar efektivitetin e terapisë për leukimi.

Normal cell count gjakut të bardhë në burrat dhe gratë

Në të rriturit indekset janë të pavarur nga mosha. Varësia normat dysheme si të papërfillshme, shumë laboratorë nuk ndahen. Tregues i matur nga numri i qelizave për litër.

Konsideruar shpesh vlerat normë filluar 4-9h10 9 / L
Laboratori Invitro Kufiri i pak normal të ndryshme: 45-11h10 9 / L
Një spirale laborator e bën një ndryshim në varësi të gjinisë (ajo mjaft i vogël):shkalla e qelizave të bardha të gjakut në gjakun e gruas 398-104h10 9 / L
shkalla e bardhë numërimin e qelizave të gjakut në meshkuj: 423-907h10 9 / LIndeksi mund të ndryshojnë në mënyrë të konsiderueshme gjatë ditës (rritet në mbrëmje). Kjo në përgjithësi nuk shkojnë përtej rregullave, nëse një person është i shëndetshëm. Megjithatë, për t'u testuar në mëngjes dhe merren me stomak bosh.Normale të bardhë qelizë të gjakut numërimin në fëmijët


Niveli i qelizave të bardha të gjakut në të sapolindur mund të jetë shumë më e lartë se në të rriturit dhe bie me moshën.
Tabela e mëposhtme tregon varësinë e normë të gjakut të bardhë numërimin e qelizave në fëmijët e moshës (të dhëna nga laboratorët e internetit spirale).

Çfarë mund të ndikojë në testin?
Në nivelin e qelizave të bardha të gjakut mund të ndikojnë faktorët e mëposhtëm:ekspozimi i zgjatur në diell;
vizita në banjë ose sauna;
Aktiviteti i rëndësishëm fizik;
stresi;
pirja e duhanit;
duke marrë medikamente të caktuara (kortikosteroidet, alopurinol, atropine).
Të gjithë këta faktorë të rritur analiza e vlerës. Gjithashtu numri i leukociteve regjistruara gjatë shtatzënisë rrit, por kjo është një artikull i veçantë.
Ndryshimet në drejtim të kundërt mund të shkaktohet duke marrë paracetamol dhe disa antibiotikë.
Për detaje mbi shkaqet e vlerave të larta dhe të ulëta të leukociteve në gjak që ju mund të lexoni në disa nene.