Dëmtim dëgjim në sapolindur


Sipas statistikave mjekësore, rreth 25% e të gjithë dëgjim të dëmtuar janë të prekur nga ato që nga fëmijëria. Së paku 50% e humbjes apo të dëgjimit humbjes mund të parandalohen. I një rëndësie të madhe këtu është imunizimi kundër sëmundjeve të tilla si meningjiti, fruthi, shytat, dhe rubeolës. Në kohë të zbuluar humbjen e dëgjimit në të sapolindur është i rëndësishëm për zhvillimin e tyre normal, sepse pa dëgjuar, ata kurrë nuk do të mësojnë të flasin.
Nëpërmjet zbulimin në kohë të problemeve të tilla mund të fillojnë ndërhyrje të hershme të rritet sociale, komunikimin dhe aftësitë arsimore tek fëmijët.


Debati për zgjedhjen e shqyrtimit për dëgjim dhe audyolohycheskom e shqyrtimit universale të të porsalindurve qenë një kohë të gjatë. Për fat të keq, shqyrtimit selektiv për prania ose mungesa e faktorëve të rrezikut për humbjen e dëgjimit lejon për të zbuluar vetëm gjysma e fëmijëve me patologji të rëndësishme.

Këta faktorë të rrezikut përfshijnë:
• trashëgim, dmth praninë e një lloj të vështirë të dëgjimit dhe të njerëzve të shurdhër;
• keqformime e veshët, qafën, kokë, dëgjimit anomalitë në fëmijëri;
• pesha më pak se 1500 g në lindje;
• nivelet e gjakut të bilirubin, e cila tejkalon treguesin kritike;

• asfiksisë rënda në lindje;
• doza të mëdha të drogës të fuqishme ototoxic, antibiotikët;
• prania e infeksioneve të tilla si cytomegalovirus, meningjiti bakterial, herpes, sifilizi, toxoplasmosis;
• Vlerësimi i ulët i neonatale Apgar.

Ekspertët kushtoj vëmendje të veçantë për çrregullime gjenetike, sepse ata tetëfish të rrisë rrezikun e humbjes së dëgjimit. Megjithatë, rreth gjysma e fëmijëve me mangësi të dëgjimit nuk janë gjetur faktorët e rrezikut.
Sipas mjekëve pediatër SHBA, devijim domethënës nga norma e dëgjimit tek fëmijët zbuloi një mesatare prej 14 muajsh. Por mjekët italianë thonë se në qoftë se sapolindur nuk janë mbajtur shfaqjen audiological edhe në kohën e lindjes së tyre, diagnoza e shurdhimit është vendosur zakonisht tepër vonë, në 22-28 muaj të jetës. Punonjësit e institutet kryesore kërkimore në mbarë botën që specializohen në këtë fushë, gjithashtu argumentojnë se për shkak të zhvlerësimit maksimale seancë diagnozën e hershme dhe ndërhyrjen kirurgjikale brenda 6-12 muajt e parë të jetës mund të përmirësojë në mënyrë dramatike e zhvillimit mendor dhe rozuyazykay dhe për të zvogëluar nivelin e aftësisë së kufizuar.


Kështu, shkencëtarët pajtohen se shqyrtimit të parë duhet të bëhet edhe para se fëmija është lëshuar nga spitali.
Kthehu në 1999, SHBA u prezantua shfaqjen universale gjatë seancës neonatale për të identifikuar të gjithë fëmijët me dëmtime të konsiderueshme të dëgjimit në moshë prej tre muajsh të fillojnë ndërhyrje deri në gjashtë muaj.
Foshnjat nën 6 muaj, dhe ato foshnjat, në të cilën gjatë parregullsi fillestare shqyrtimit audiological janë zbuluar, gjithashtu testuar reagimin e rrjedhin trurit dhe emisionet amoakustychnoyi.


Foshnjat më të vjetra se 6 muaj mund të shqyrtojë përdorimin e aparate dëgjimi, reagime të sjelljes apo rrjedhin trurit emisionet testimi amoakustychnoyi. Pa marrë parasysh se cila metodë përdoret, ajo duhet të identifikojnë dëgjimit humbjen e 30 decibel ose më shumë në 500-4.000 Hz. Ky është deficiti, në të cilën mund të jetë i prishur zhvillimin normal të të folurit të fëmijës. Nëse konfirmohet dëgjuar mangësi, fëmija duhet të dërgohet menjëherë për shqyrtim të mëtejshëm dhe për të marrë ndihmën e nevojshme në formën e socializimit dhe edukimit me qëllim.


Vlerësimi i pakënaqshëm shqyrtimit audiological
Nëse gjatë shqyrtimit audiological zbulon se porsalindur nuk i përmbushin standardet, ne mund të flasim për një numër arsyesh, njëra prej të cilave - humbjen e dëgjimit. Në fëmijët që janë shfaqur kohët e fundit në dritë, nuk mund të stagnimit në kanalin e veshit lëngun amniotik që rrethon fetusin gjatë qëndrimit të saj në barkun e nënës. Ky lëng mund të pengojë procesin e kalimit valët e zërit në veshin e brendshëm. Nëse ngecja e lëngjeve ndodh daulle e veshit në veshin e mesëm, kjo jo vetëm që krijon pengesa, por edhe mund të shkaktojnë otitis ose inflamacion vesh. Pasi këto pengesa janë eliminuar, të emëruar "ri-provimin". Një tjetër shkak i zakonshëm i rezultateve të pakënaqshme të shqyrtimit është një përgjigje oshëtimë që shumica e fëmijëve provë. Në raste të tilla, duke përdorur instrumente të ndjeshme të regjistruara vetëm qarë dhe ulëritës. Kjo është arsyeja pse ky lloj i shpenzimeve kërkimore kryesisht gjatë gjumit apo fëmija, ndërsa ai nuk ndjen asnjë shqetësim.


Dallimet e planifikuar (diagnostike) shqyrtimi i cilësisë së dëgjimit dhe audiological shqyrtimit të fëmijës
Së pari, dallimet të përbëhet nga të dhëna të cilat mund të jenë të marra gjatë inspektimeve rutinë dhe shqyrtimit. Nëse fëmija "dështon" shqyrtimit audiological, për t'iu përgjigjur pyetjes nëse ai ka një dëmtim të dëgjimit, të përkohshme apo të përhershme, është vëllimi i tyre? Për këtë qëllim ekzaminimin diagnostik të Analyzer auditory.
Kjo procedurë kërkon më shumë kohë se shqyrtimit dhe kontakt aktiv me fëmijën. Ndërsa shqyrtimit kryesor mund të bëhet edhe kur fëmija fle. Përveç kësaj, për një rezultat më të sakta dhe të plota të bëjë teste të veçanta. Toddler 45 minuta mbetur në një dhomë bosh për të fjetur dhe të kontrolloni se përgjigjen e saj për patogjene. Shkalla në të cilën rezultatet e testeve diagnostikuese janë të vlefshme, në varësi nga sasia e informacionit të marrë.