Frymëmarrje e duhur në fëmijët e vegjël


Jashtëzakonisht ka frymë në periudhën e paralindjes. Shkëmbimi i gazit kryhet në fetus në placentë. Gjaku i nënës hyn arteriet mitrës dhe rezultatet në boshllëqet. Gjaku i fetusit nëpërmjet placentës dorëzuar në arterie kërthizës, e cila më pas formojnë sythe kapilar. Ndryshe placentë të mushkërive është autoriteti i paefektshëm hazoobmennыm. Le të flasim në artikullin në frymarrjen e duhur në fëmijët e vegjël!
Në lindje, në momentin që fryma e parë është një stres i fortë për të porsalindur. Në të njëjtën kohë ajo fillon të veprojë shumë stimujve të ndryshme të jashtme. Gjatë lindjes shqetësuar shkëmbimin gazit në placentë. Kjo rezulton në hypoxemia dhe hypercapnia. E gjithë kjo çon në faktin se fëmija merr frymë e parë dhe fillon të marrë frymë. Mushkëritë fetale janë të mbushura me lëng me 40% të vëllimit të përgjithshëm të mushkërive. Ky lëng ka një pH të ulët. Kur fëmija kalon nëpër kanalin e lindjes, të lëngshme mund të ndarë pjesërisht, por shumica mbeten në mushkëri dhe ndihmon zbutjen tej mushkëritë e fëmijës.


Drita në lindje porsalindur shpjegoj pabarabartë. Vlera e mbetur e enë dhe në sipërfaqe shkëmbimin e gazit shpejt të arritur nivelin e dëshiruar, por ventilim është e saktë në disa ditë. Fryma e parë e porsalindur shoqëruar nga fakti se ka një rënie të mprehtë në rezistencën pulmonare enëve të gjakut. Një rënie të tillë të mprehtë në rezistencën shkak të disa faktorëve, të tilla si të tilla si një rritje të papritur të presionit të oksigjenit në alveole, e cila nga ana çon në një rritje në volumin e mushkërive në të cilën rritjen anije nealveolyarnыe.


Shumica e fëmijëve të moshës shkollore në botën moderne, të marrë frymë në aktivitet të ulët e muskujve varet nga lëvizjet e tyre. Kohore kryesore Fëmijët të moshës shkollore të kalojnë në një tavolinë, i cili kufizon lëvizjen e gjoksit. Frymarrja e pastaj bëhet e cekët dhe të përhershme. Frymëmarrje të tilla praktikisht nuk përbën vlerat fiziologjike. Të gabuar, në qoftë se fëmija nuk është frymë hundën dhe gojën. Kjo mbrojtje, funksion baktericid i hundës nuk është e rregulluar; nuk ajri është pastruar nga pluhuri, ndotësve dhe nuk ngrohur në temperatura të ulëta.


Ne e dimë shumë pak në lidhje me frymëmarrje të plotë, në të cilën të ventiluar vazhdimisht dhe pjesët e poshtme të mushkërive, dhe në krye të tyre. Kur inhaling stomak bie dhe liron diafragmë, dhe më në fund u tërhoq frymë në stomak, mbaron diafragmë, në mënyrë që në krye të mbushur mushkëritë. Në mënyrë që të përdorin plotësisht burimet tona të brendshme të nevojshme për të kryer ushtrime të veçanta që janë të kombinuara në ushtrime komplekse frymëmarrjes. Mësojini fëmijët e vegjël dhe të rinj frymëmarrjen e duhur - një kusht të rëndësishëm për ruajtjen e shëndetit të fëmijëve të vegjël dhe të rritur kapacitetin adaptive për aktivitete të ndryshme fizike. Dhe në një tendosje të vazhdueshme të muskujve duhet të formohet dhe të marrë frymë racional fiziologjike. Frymë thellë dhe të skadimit të detyruar në lloje të caktuara të veprimtarisë së muskujve duhet të përmirësojë alveolare dhe ventilim pulmonare. Nën ndikimin e ndryshimeve sistematike dhe kapacitetit ngarkesa të mushkërive, edhe pse jo aq shumë sa shifra e mëparshme.


Kapaciteti i mushkërive madhësia është afërsisht:
- në fëmijët e vegjël e shkollave fillore rreth 2000 ml;
- djemtë të cilët janë të angazhuar vazhdimisht në not - 6000 ml
Shifër Jeta është shumë më e ulët tek fëmijët se sa tek të rriturit, por nga pubertetit është pothuajse i njëjtë si në të rriturit. Vëllimi i ventilimit varet nga frekuenca dhe thellësinë e frymëmarrjes. Kështu, frekuenca e frymëmarrjes saktë në të sapolindur është rreth 80 cikle për minutë dhe vëllimit të baticës të rreth 20 ml. Shuma e ventilimit ata shkojnë 600-800 ml fëmijëve, mosha e të cilëve 1 vit, ventilim është rritur për 4 l / min. Në të njëjtën kohë të reduktuar volumin e ajrit të frymëmarrjes për njësi të peshës trupore.


Në kalimin në moshë madhore norma e rritjes së aparatit të frymëmarrjes rritur dukshëm. Në periudhën 11-18 vjet ventilimi pulmonar rritur pothuajse 15 herë dhe gradualisht arrin nivelin e të rriturve. Në aktivitete të ndryshme fizike jashtë frymë fëmijët bëhet më intensive. Kjo është për shkak të një rritje në frekuencën e vet. Thellësia frymëmarrje të duhur nuk ndryshon. Me rritjen e ushtrimit të rregullt me ​​shpejtësi vlera maksimale e dritës: 9 vjet është 60 litra / minutë, dhe tashmë 16 vjet ajo mund të jetë rreth 150 l / min. Zakonisht vlera maksimale e funksionit të frymëmarrjes në fëmijët me ushtrime fizike janë arritur më ngadalë se në të rriturit. Kjo është për shkak të faktit se pasazhe bronkial në fëmijët është shumë më e ngushtë se në të rriturit, duke rezultuar në fëmijët e rritur rezistencën ndaj airflow gjatë frymëmarrjes. Si rezultat i procesorit rritur ndjeshëm konsumin e energjisë për punën e muskujve të frymëmarrjes.

Ventilim me intensitet të lartë në adoleshentët kompensojë për shkallën e ulët të shfrytëzimit të oksigjenit.

Fëmijët 7-9 vjet 1 litër e oksigjenit nxjerrë nga 30 litra, dhe një i rritur - një total prej 25 litra. Efektiviteti i pamjaftueshëm ventilim është për shkak të frymë cekët dhe të aktivitetit të ulët të mushkërive difuzionit në fëmijë. Kapaciteti i mushkërive përhapjes në trajnim të vazhdueshëm mund të rritet duke rritur volumin e fluksit të gjakut në indet e mushkërive dhe duke zvogëluar trashësinë e membranat e mushkëror. Kjo zgjeron zonën e kontaktit në mes mureve të capillaries dhe sipërfaqet alveolare, duke rezultuar në përshpejtimin e tranzicionit e oksigjenit në gjak. Ky proces shihet më qartë në adoleshencë. Megjithatë, ky proces rrit aftësinë e adoleshentëve për të kryer gjendjen e hipoksi, e cila është e lidhur me rritjen e punës së muskujve apo punë në përmbajtje të ulët të oksigjenit në ajër.