Shkaqet e verdhëz në sapolindur


Shkaqet më të shpeshta të verdhëz në të sapolindur - një rritje në bilirubin për shkak të sëmundjeve të ndryshme. Çfarë është bilirubin? Ky pigment i gjakut, të kuqe dhe të verdhë, duke u paraqitur si rezultat i shkatërrimit të hemoglobinës. Kur bilirubin në trupin e fëmijës është e tepërt, ajo fillon të grumbullohen në lëkurë dhe lëkura bëhet ngjyrë ikterik. Verdhëz porsalindur janë të dy llojeve: patologjike dhe fiziologjike.
Më verdhëz neonatale fiziologjike ndodh. Kjo ndodh për shkak se trupi i fëmijës është rindërtuar nga jeta intrauterine të kushteve mjedisore dhe duket se në fund të fillimit të ditës së tretë, gradualisht rritet dhe arrin maksimumin prej pesë ditësh. Pastaj ajo ngadalë fillon të shkojë dhe të zhduket pa lënë pas asnjë efekte deri në fund të javës së tretë të jetës së fëmijës. Ajo nuk mund të konsiderohet një sëmundje për shkak të faktit se hemoglobina e gjakut e fëmijës shkatërruar paralindjes dhe të mëlçisë papjekur fëmijës mund të riciklojnë gjitha bilirubin formuar.Cilat janë verdhëz patologjike në të sapolindur dhe shkaqet e zhvillimit të tyre
Verdhëz patologjike të shfaqet në ditët e para të jetës së fëmijës, por ndonjëherë zhvillohet më vonë. Si do të ndjehen fëmijët, varet nga kodi vetë nis verdhëz. Në qoftë se ajo ka filluar në orët e para të jetës, gjendja e fëmijës është shumë e rëndë, dhe kur nuk sigurimin fëmija kohë kujdesit mjekësor mund të vdesë.

Verdhëz Konyuhatsyonnaya. Zhvilluar si rezultat i shkeljes së detyrueshme të bilirubin në mëlçi dhe sekretim të saj nga trupi. Më shpesh kjo është sindrom Gilbert. Sëmundja nuk është e rrezikshme dhe kërkon vetëm vëzhgimin në një gastroenterologist.Verdhëz hemolitike. Me ta është rritur prishjen e eritrociteve dhe bilirubin të lirë shkon në gjak dhe të mëlçisë nuk ka kohë për të shpërndarë atë. Kjo gjendje e zhvillon në të sapolindur për shkak të përputhshmërisë së gjakut të nënës dhe fetusit. Në trupin e fëmijës prodhuar nga substanca të veçanta (antitrupat) që shkatërrojnë qelizat e veta të kuqe të gjakut. Papajtueshmëria ndodh në faktor rezusnomu dhe anëtarësim në grup.

1) papajtueshmëri grup - mund të jetë në asnjë grup, por më shumë gjasa për të zhvilluar nëse nëna e gjakut e parë dhe fëmijën nga ana tjetër;

2) papajtueshmëri rezusnaya zhvillon, në qoftë se gjaku i fëmijës është Rh nënat negative pozitive dhe Rh në gjak.

Gjendja e fëmijëve mund të jetë shumë e vështirë në lindje, ndonjëherë zhvillohet në anasarca in utero (fetusit përgjithësi edemë). Në raste të rënda, fetusi vdes, ndërsa ende në barkun e nënës. Por shumica e këtyre të porsalindurve janë të lindur tërësisht të shëndetshme, dhe të lëkurës fillojnë të kthehet verdhë deri në fund të ditës së parë. Shumë shpejt, brenda disa orësh, gjendja e përgjithshme e foshnjave të porsalindura të bëhet e rëndë, derisa ai humbi vetëdijen. Arsyeja është rritja e shpejtë në përmbajtjen e gjakut të bilirubin lirë, dhe helmet trupin e fëmijës. Të ndihmuar këta fëmijë duhet të sigurohen sa më shpejt që të jetë e mundur, përndryshe ata mund të vdesin ose të zhvillojë pasoja shumë të rënda. Kjo do të sjellë bilirubin nga trupi i një foshnje e porsalindur të jetë një procedurë të "pastrimit". Për ta bërë këtë, vena injektuar sasi të mëdha të lëngjeve infuzion (glukozë, Phys. Zgjidhja, etj) me furosemide (diuresis detyruar). Nëse kjo taktikë nuk është trajtim efektiv transmetuar pjesshëm transfuzion gjaku znamennoe. Trajtimi më parë është nisur, aq më pak komplikime dhe fëmijët shërohen shpejt.


Ky grup mund të përfshijë verdhëz dhe zhvillimit të strukturës nëse ndonjë anomali e qelizave të kuqe të gjakut ose hemoglobinë: mkrosferotsytoz, anemi drapër-qelizore. Gjendja e shëndetit të fëmijëve varet nga shkalla e defektit, në qoftë se ajo nuk është e madhe, fëmijët nuk ndihen keq. Nëse thyerje në strukturën është i madh, atëherë sëmundja kërkon trajtim adekuat në raste të rënda shpretkë është hequr. Qelizat e kuqe të gjakut normale jetojnë jo më shumë se 120 ditë, dhe në qoftë se ka një defekt, numri i ditëve të jetës së qelizave të kuqe të gjakut është zvogëluar për 10-15 ditë.


Shkaqet mekanike të verdhëz në të sapolindur: tumoret e mëlçisë, tëmthit dhe kanalet biliare ose mungesë të plotë ose të pjesshëm.

Shkaqe hepatike: viral hepatitis B, C, D, citomegalovirusi, virusi herpes, etj

Të cilat nuk do të kishte qenë shkaku i verdhëzës në të sapolindur, më e rëndësishmja në diagnozën dhe trajtimin e hershëm të fillojnë. Bilirubina është shumë dinak, ai priret për të shpërndarë të gjitha indet e trupit dhe pengojnë punën e tyre. Sidomos bilirubin "dashuron" trurin, dhe nëse ajo është e prekur, zhvillimin bylyrubynovaya encefalopati. Kjo është një sëmundje serioze që është e vështirë për të trajtuar. Në raste të rënda të të porsalindurve me kohë zhvillon vonuar mendor.