Shkaqet e kompjuterit varësi fëmijë


Njeriu modern është e vështirë të imagjinohet një shtëpi pa TV dhe kompjuter. Këto mrekulli e teknologjisë janë bërë pothuajse familjare. Dhe njerëzit nganjëherë paguajnë atyre më shumë kohë dhe vëmendje sesa njëri-tjetrin. Dhe në familje ku ka fëmijë, ekran shpesh bëhet dado dhe mësues, dhe diku tjetër. Sigurisht, kjo është jeta shumë e lehtë për ne të rriturit. Në vend të leximit fëmija juaj një libër, ju thjesht mund të kthehet në TV. Dhe kaq shumë kohë për të menduar se çfarë të bëjë me fëmijë mërzitur mund të vënë atë në një lojë kompjuterike. Por koha kalon, dhe ekran dridhje me asistent të bëhet një problem i vërtetë. Një fëmijë me një kokë të zhytet në botën e lojrave virtuale, ajo nuk mund të tërheqë nga TV. Dhe prindërit e shqetësuar nuk e di se çfarë të bëni. Konsideroni Shkaqet kryesore kompjuterike keqe fëmijët varësisë.


Në mënyrë tipike, entuziazmi dhe shkaqet e varësisë të tepruar "bota virtuale" nuk ka asnjë aksident. Ajo mbush atë boshllëk që ka dalë në jetën e fëmijës. Aktiviteti i saj është në kërkim për dalje. Nevoja e tij për komunikim dhe ndërveprim është në kërkim për të jetuar objekt me të cilën ai mund të angazhohen në një dialog. Dhe në qoftë se ajo nuk është mjaftueshëm i kënaqur, të zëvendësojë të drejtat e fëmijëve "mik elektronike". Ai gjithmonë ka diçka për të treguar dhe tregojnë, ai gjithmonë ka kohë për lojëra interesante. Dhe fëmija pushon të kapem për pleqtë e pyetjeve përjetshme dhe kërkesat. Ai përfshin një kompjuter ose TV. Kur u rritur, prindërit ishin të befasuar për të gjetur: ajo ka pothuajse ka hobi të tjera, ai ishte duke folur një shëtitje dhe gjithmonë preferon izolim në dhomën e tij. Bota e vërtetë për të ishte jointeresant. Ai është gri dhe i mërzitshëm. Ngjarje që ndodhin përreth, jo aq të gjallë dhe dinamike, si në ekran. Realiteti nuk shkakton emocione të tilla dhe bën veçori të tilla si botën virtuale.


Kur ju përpiqeni për të kthyer me forcë fëmijën "në terren" në arsyet e varësisë kompjuter, prindërit janë të ballafaquar me protesta, dhe shpesh refuzoj ashpër. Dhe kjo është e natyrshme: ai mbron botën e tij. Reagimi i tij do të jetë më agresive se vlera e madhe e kësaj bote ai përfaqëson. Për të kuptuar se çfarë do të thotë për të, mendërisht të kthehemi në të kaluarën. Në fëmijëri ne të mësojnë të komunikojnë, të bëjë miq, të konkurrojnë, të luajnë, të fitojë, etj E gjithë kjo duhet të jetë në kontakt të ngushtë me njerëz të tjerë - të rriturit dhe fëmijët. Kur emocionet që përjetojnë synojnë njerëz të vërtetë dhe të botës, ne mësojmë të jetojmë në të.


Çfarë ndodh në qoftë se e gjithë kjo fëmija mëson kryesisht në botën virtuale? Konkuron me karakter në lojë është niveli tjetër, ndihet si një fitues atje. Shqetësohen karaktere vizatimor, filma dhe seri televizive preferuar. Të gjitha emocionet dhe veprimet që ai drejton mendërisht ekran. Dhe ata e bëjnë këtë botë të gjallë për të. Por realiteti mbetet i pazhvilluar. Një fëmijë që është në shpëtimin e kompjuterit nga vetmia, në gjendje për të zëvendësuar gradualisht atyre çdo lloj veprimtarie dhe komunikimit. Indiferenca për problemet e tij përreth punësim të përhershëm dhe mungesën e alternativave për realizimin e nevojave të tyre të çon në faktin se ajo minimizon kontaktin me botën e jashtme.


Si të shkëpusin fëmijën nga ekrani
Para së gjithash, të përpiqet për të kuptuar të gjitha shkaqet e varësisë kompjuter, e cila është një domosdoshmëri, sepse ajo përmbush këtë interes. Fëmijët janë plot me energji, ata kanë nevojë për përshtypje të freskëta dhe hapësirë ​​për aktivitete. Shpesh TV dhe kompjuteri është mënyra më e lehtë për ta për të marrë atë që ata kanë nevojë. Dëshira për vыmeschaetsya veprim në një lojë dinamike virtuale. Ndoshta ai ka nevojë për gjënë të cilën ai mund të zhytet me kokë të kthehet aftësitë, të përmirësojë veten, të ketë sukses në të. Tabu në një kompjuter "pa propozime alternative nuk janë një opsion. Ndihmojë atë të gjetur një alternativë për botën reale. Ajo mund të jetë çdo gjë: Seksioni sportive, artit kurse studio e fëmijëve, ku ai mund të mësojnë diçka interesante. Por në çdo rast nuk e zgjedh atë. Përndryshe, një alternativë mund të kthehet në një tjetër detyrë e lodhshme. Nëse fëmija është zëvendësuar nga një ekran, ai nuk ka marrëdhënie ladyatsya me kolegët dhe kanë vështirësi me komunikim, të ndihmojë atë për të zgjidhur këto probleme. Ndoshta ajo vetëm shkon në botën virtuale si në një vend të sigurt.


Eshtë e panevojshme të kufizojë aksesin e fëmijëve në një TV dhe kompjuter? Ndërsa është e vogël - nuk ka dyshim. Fëmijët kanë tendencë për të admirojnë dhe të ndritshme të botës, e mrekullueshme e ekranit tërheq vëmendjen. Vazhdueshëm dhe të pakontrolluar "komunikimi", me të mund të çojë në pryvыkaemosty, dhe pastaj - dhe varësisht nga ndikimi i saj. Nëse fëmija nuk ka ndonjë kontakt probleme me botën reale, nuk ka gjasa që ai do të ulet gjatë gjithë ditës shikuar televizor apo kompjuter. Jeta e tij dhe në mënyrë të plotë të ngjarjeve, përvojave, shoqërimi me njerëz dhe gjëra interesante.