Shkaqet e trashje në fëmijët e vegjël


Të plotë, fëmijët e vegjël sot shumë më tepër se 10 vjet më parë. Mjekët e shohin arsye për këtë ndryshim në stilin e jetës, shumë fëmijë në tundimet e sotme - si ushqim (ushqim të shpejtë, snacks) dhe "hypodynamycheskyh" (televizion multi-channel, lojërat kompjuterike, internet). Ajo rezulton se fëmijët e vegjël të gjithë të ulen dhe të hanë! Rrjedhimisht, bilanci në mes të energjisë së prodhuar (kalori që rrjedhin nga ushqimi) dhe energjisë së konsumuar (kalori shpenzuara gjatë metabolizmit dhe aktivitet fizik) është i thyer, dhe "të tepërta" të depozituara si yndyrë. Cilat janë shkaqet e trashje në fëmijët e vegjël?


Sipas një klasifikim mjekësor, shkaqet e trashje janë dy forma: fillore dhe të mesme edhe pse kohët e fundit kjo ndarje të kushtëzuar - shkruaj thjesht "trashje". Primar Trashje, nga ana tjetër, është e ushqimore (për shkak të gabimeve në dietë, duke përfshirë perekormom dhe trashëguar, mesme gjithashtu zhvillon si pasojë e sëmundjeve të lindura apo të fituara (p.sh., funksioni i ulët tiroides). Lloji i parë i trashje ndodh më shpesh dhe fondacioni ajo është hedhur në fëmijëri. Sigurisht, jo të gjithë "raskormlennыe" fëmijët rriten në të rritur të shëndetshëm, por në 25-30% të rasteve ndodh.

Për fat të keq, shpesh në trashëgimtar mbipeshë për të fajësuar prindërit. Gabimet e tyre tipike dhe shkaqet:Braktisja e hershme e gji për artificiale. Fakti që një përzierje është shumë më e lehtë për të ngopem një fëmijë - ajo është e gabuar ajo rrit sasinë e pjesës mbarështimit. Ju duhet të ndjekim rreptësisht udhëzimet. / Futja Analfabet prej ushqimeve plotësuese. Shuma veçanërisht e rrezikshme e tepërt të ushqimeve të lartë proteinike - lopës qumësht, vezë, djathë dhe mish. Ngarkesës proteina jo vetëm që mund të rrisë peshën, por edhe të ndikojë në veshka.

Formimit zakonet e gabuar e ushqimit. Këto përfshijnë disa. Nuk janë duke dëgjuar me oreks. Ajo zhvillohet si pasojë e të ushqyerit ", me anë të forcës." Sipas hulumtimit, në familjet ku fëmija më i vjetër sjellë nga të afërmit, trashje fëmijëri rrit rrezikun me 34%. Kulti i ushqimit, ushqimi i shpeshtë dhe e pakontrolluar - rostiçeri vazhdimisht familjes në qoftë se fëmija mëson këtë si normë. Në disa familje konsiderohet ushqim të mirë junk - për shembull, yndyrna kalori të lartë (krem, krem ​​kosi, dhjamë derri, margarinë). Një peshk ose perime në tryezë praktikisht nuk duket.

Prezantimi i ushqimit si një shpërblim, inkurajim. Për shembull, "A do të sillemi mirë - jepni karamele. Më pas të çon në "zhurma" probleme. Abuzimin e gjysëm-të gatshme "mbeturinave të ushqimit" (patate të skuqura, kikirikë kripur).Në zhvillimin e trashje trashëguar dhe indirekt shkakton gjithashtu "fajtor" mama dhe baba - ose më mirë, gjenet e tyre. Statistikisht, në qoftë se një prind i trashë, rreziku i zhvillimit të fëmijës rrit dy apo tre herë në qoftë se të dy - pesë herë. Ky lloj i trashje fillon në 06:55 vjet, dhe shpesh zhvillohet gjatë pubertetit. Nëse mundësia e një skenar të tillë janë të dukshme, veçanërisht e rëndësishme për të bërë parandalimin përpara: të bëjë një dietë të saktë, mendoj se e aktivitetit të duhur fizik - nën mbikëqyrjen e një pediatrit dhe dietës.


Të thuash të drejtën, jo çdo mbipeshë mund të quhet i trashë. Ndoshta fëmija mbipeshë thjesht. Kjo do të thotë që tejkalon standardet e vendosura të peshës trupore në krahasim me lartësinë (kur depozitat yndyrë, por me sa duket nuk është e shprehur) - ajo është konsideruar si një faktor rreziku që të çon në trashje. Në të vërtetë, trashje - një sëmundje kronike karakterizuar nga rritja jonormal të lartë në masë yndyrë në trup. Kriteri për vlerësimin e mbipeshë dhe trashje në fëmijët e vegjël janë (tsentylnыe) tavolina të veçanta sipas rritjen e peshës trupore, në varësi të moshës dhe seksit të fëmijës. Trashje është diagnostikuar kur pesha e trupit tejkalon raportin mosha-Rostov prej 15% ose më shumë.


Që nga tabela është mjaft e vështirë për t'u kuptuar, ato janë përdorur kryesisht nga mjekët. Prindërit gjithashtu dëshirojnë të vlerësojnë fëmijën normale peshë, mos harroni se 6 muaj pesha e trupit është dyfishuar, deri në një vit - trefishuar, atëherë premium është rreth 2 kg në vit, dhe pubertetit mund të arrijnë 5-8 kg vit. Gjatë zhvillimit të fëmijëve të grumbulluar depo yndyrë pabarabartë - tërë dhjamin intensiv është formuar gjatë 9 muajve të parë të jetës, pastaj vjen një lloj të procesit të stabilizimit (me ndonjë rritje për 5-7 vjet), pas një rritje në periudhën e pubertetit.

Yndyrë të tepërt trupore bën çekuilibër në funksion të organeve të brendshme dhe duke kërcënuar pasoja të ndryshme:Zhvillimin e diabetit mellitus tipi II (insulinë-e varur), në të cilën indet humb ndjeshmërinë e tyre ndaj insulinës dhe glukozë nuk hyjë qelizat.
Sëmundje kardiovaskulare - ndryshimet e kursit të zemrës, rritet tensioni i gjakut, nivelet e rritura të kolesterolit.
Trazirat në traktin gastrointestinal - problemet e tretjes, një tendencë për formimin e gurit në fshikëz e tëmthit.

Gonads mosfunksionim. Në djem trashë mund të jetë moszhvillimi i organeve gjenitale, vajzat - mosfunksionim menstrual.
Problemet e sistemit nervor qendror - çrregullimeve të gjumit, dhimbje koke, ndryshim të mprehtë të humorit.
Trazirat në aparatin lokomotor - një ndryshim të sjellje, ecje, banesë, osteoporozën.
Imunitet të ulët për shkak të stresit kronik dhe depresioni - një fëmijë është duke përjetuar, "jo një" tallje ekspozuar shokët. Me trashje fëmijëri shumë sëmundjeve "rritur" (p.sh., hipertension, osteoarthritis dhe madje edhe disa lloje kanceresh) do të fillojë shumë më herët!
Mos drejtuar problemit - trashje është më e lehtë për të trajtuar në fëmijëri, kur zakonet dietik dhe mentaliteti kanë fleksibilitet dhe korrigjimi i tyre nuk është aq e dhimbshme.