Sëmundje rakit e fëmijëve të vegjël


Sëmundje rakit e fëmijëve të vegjël, të shkaktuara nga mungesa e vitaminës D. Vitamina D nuk është furnizuar në dietë ose ajo merr sasi të pamjaftueshme, si dhe sëmundje të shkaktuara nga shkelja dhe formimi i saj në lëkurë apo thithjen e zorrëve. Në fëmijët e vegjël, sëmundja mund të shkaktojë rakit disa arsye: fëmijë prematuritetit në kohën e lindjes së saj, në javët e fundit të shtatzënisë rezervave më të mëdha të fosforit janë transferuar fëmijën mom; ngjyra e errët e fëmijëve të porsalindur në prodhimin e tillë në përgjithësi të reduktuar të vitaminës D; futje e pamjaftueshme e vitaminës D nga ushqimi dhe micronutrients, futjen fund e ushqimeve plotësuese dhe të ushqyerit me gji vetëm krem ​​e grurit; sëmundje në traktin gastrointestinal porsalindur, për shkak të asaj që është e vështirë për thithjen e fosforit dhe kalciumit; predispozicion gjenetik; tendenca për rakit, në qoftë se njëri nga prindërit ose gjyshërit përjetuar rakit në fëmijëri.Shenjat e hershme të rakit në fëmijën fillojnë të ndodhin në moshën 2-3 muaj. Shqetësuar gjumë fëmijët, ka tearfulness shpeshta, nervozizëm. Fëmija shpesh fillon të dridhem gjatë gjumit dhe ndërsa zgjuar, ka fërkime mbështet kundër jastëk dhe qafës mund të shfaqet zonë të vogël e humbjes së flokëve. Të gjitha këto simptoma janë shkaktuar nga fakti se trupi i një fëmije të vogël, për shkak të mungesës së vitaminës D ndryshimeve metabolizmit, djersën bëhet acid dhe irritojë lëkurën e foshnjës. Pra, fëmija dhe fillon të heq kokën e tij. Në të njëjtën kohë ka ndryshime në mjedis acid urinës fillon të dominojë dhe pelena lagësht irritojë lëkurën e perineum, duke shkaktuar skuqje pelenë. Nëse një fëmijë i vogël ishin prindërit e këtyre simptomave duhet menjëherë të shihni pediatrin fëmijën tuaj. Kur pediatër shihet zakonisht tregon një zbutje të kockave të kafkës në buzë Fontanelle - kjo tregon një fazë të hershme të rakit sëmundjes. Nëse sëmundja nuk ka drejtuar dhe menjëherë të fillojnë trajtimin, ajo do të kalojë shpejt.


Në qoftë se gjatë fazës fillestare të sëmundjes trajtimit nuk ka filluar, rakit hyn në lartësinë fazë, kafka zbutur më tej dhe të fillojnë deformim të kafkës. Fëmija mund të shihet kokë rrafshuar apo asimetri e kokës. Nuk mund të jetë e dukshme ballore dhe parietal Humps. Në buzë të një vulë fëmijë i vogël i formuar, ashtu-quajtur rruzaren rakitik, dhe në duart - rrathë rakitik.
Kur vendi duket një peshë të rëndë mbi shpinë dhe ai fillon të tërheq me litar, e njëjta gjë ndodh me kafaz brinjë dhe eshtrat e legenit. Në një kohë kur një fëmijë të vogël duke u përpjekur për të qëndruar në këmbë dhe të fillojnë të ecin është shtrembërim i eshtrave të gjymtyrëve të ulët dhe zhvillon sheshtë.


Megjithatë, përveç sistemit skeletor të një fëmije, ndryshimet në organet dhe indet e tjera të brendshme. Ulur tonin e muskujve, kështu që fëmijët me rakit duket bark të madh, të quajtur bretkocë. Nyjet e këtyre fëmijëve janë shumë të lëvizshme. Në të njëjtën kohë shënoi përçarje e zemrës, mushkërive dhe traktit gastrointestinal.
Në fëmijët me rakit shpesh shënuar kapsllëk dhe të mbetet në zhvillimin motorik. Fëmija fillon të rrokulliset në fund, mbetur prapa kolegëve të tyre, të ulen dhe të shkojnë keq.


Pas disa kohe, gjatë kulmin e rakit ndryshimit rimëkëmbjes, fëmija tashmë është duke fjetur në mënyrë paqësore, punën përmirësuar të organeve të brendshme. Megjithatë, deformimi skeletik mbetet praktikisht për jetën, lakim të shpinë në scoliosis kalon. Prandaj është shumë e rëndësishme për të diagnostikuar dhe të fillojnë trajtimin e rakit në fëmijët e vegjël.
Metodat diagnostike speciale rakit kërkon. Për diagnozën e kësaj sëmundje etërve ankesave të mjaftueshme, komente pediatrin dhe hartat e nënës shtatzënë dhe fëmijën studiuar. Trajtimi i rakit gjithmonë kohë të gjatë, kështu që prindërit duhet të jenë të durueshëm.


Për trajtimin e rakit parashikuara vetëm trajtim të plotë. Një prej barnave që mjeku përshkruan disa fëmijë nuk do të jetë e mjaftueshme. Kjo sëmundje përfshin heqjen totale të regjimit të ditës dhe pjesa tjetër në fëmijën. Pak fëmijë duhet të ecin të paktën dy orë në ajër të hapur, sidomos në sezonin e verës. Tiny duhet të merrni rrezet UV të mjaftueshme të nevojshme për të prodhuar vitaminë D në lëkurë. Por ne duhet të kujtojmë gjithmonë se fëmija nuk mund të jetë e hapur diellin përvëlues, ajo është e mirë për të ecur me të në pemë, atëherë fëmija do të marrë dritën e shpërndarë përmes kurorës së tyre.


Të jetë i sigurt për të qetësohuni fëmijën, të bëjë atë masazh çdo ditë, gjimnastikë. Nëse është e mundur, ju mund të filloni për të notuar. Pediatër emëron vitaminë D dhe kalcium shtesë, doza rregullohet në mënyrë individuale dhe varet nga mosha dhe pesha e fëmijës.
Prandaj, ju gjithmonë duhet të mbani mend se rakit - një sëmundje shumë serioze që mund të çojë në pasoja të pakthyeshme në trup. Rakit duhet domosdoshmërisht të trajtohen!