Trombocitet në gjak - standard për gratë, burrat dhe fëmijët funksion trombociteve


Trombocitet, ose siç quhen trombocitet - qeliza relativisht të vogla të gjakut jo-bërthamore. Piqen në palcën e eshtrave për rreth një javë dhe pastaj bien në enët e gjakut, ku ata jetojnë për rreth 10 ditë (në burime të ndryshme janë 5-11 ditë).
Nuk dihet saktësisht se kush i pari zbuloi ekzistencën e trombocitet është supozimi se ata kanë Leeuwenhoek vërejtur menjëherë pas krijimit mikroskop (1667). Rol të rëndësishëm në studimin e funksioneve të trombociteve kryera Bytstsotsero shkencëtar italian (1881), për nder të trombocitet është gjithashtu i quajtur nganjëherë "pllaka Bytstsotsero."
Funksioni trombociteve.


Funksioni kryesor i trombocitet është përfshirë në koagulimit të gjakut. Kur një plagë është formuar, trombocitet grumbulluar në vendin e enëve të gjakut dëme, rrinë me njëri-tjetrin dhe të shkatërruar (marrë formën e targave të fushës dhe të formojnë pseudopodia - të rritet, të ndihmojnë njëri shkop të tjera së bashku).
Kjo plazma enzimat qëndrim të përfshira në trombocitet. Nën veprimin e enzimeve të përfshira në plazma tretshme fibrinogjenit proteinave është konvertuar në fibrinë pazgjidhshëm proteinave. Si temat fibrinë mbërthyer qelizat e ndryshme të gjakut dhe gjak është formuar që parandalon rrjedhjet e jashtme të gjakut.


Një tjetër funksion i trombocitet është fuqia e shtresën e brendshme të enëve të gjakut (endothelium). Në mjekësi quhet anhyotrofycheskoy.
Një gjetur kohët e fundit se "trombocitet" luajnë një rol të rëndësishëm në rigjenerimin e indeve të dëmtuara. Trombocitet janë hedhur në "skenë" të ashtuquajturit faktorë të rritjes që të përshpejtojë rritjen e qelizave të dëmtuara.
Ky është funksioni kryesor i trombocitet, të njohura për shkencëtarët sot, por është e mundur që në të ardhmen do të jetë e hapur dhe të tjerët.


Numërimin normal trombociteve në gjakun e grave dhe burrave dhe fëmijëve.


Kjo shifër është i matur në njësi të qelizave në njësinë e vëllimit të gjakut në laborator që përcakton se si shumë pjesë të trombocitet të përfshira në një litër, mililitër, etj
Trombocitet normale në gratë:në gjendjen normale: 150-400 x 10 9 / L
gjatë menstruacioneve: 80-220 x 10 9 / L (nuk i sigurt në lidhje me besueshmërinë e të dhënave)
Shtatzënia: 150-400 x 10 9 / L (në disa burime, kufiri më i ulët është ulur në 100)Trombocitet normale në meshkuj të shëndoshë 150-400 x 10 9 / L.

Duhet të theksohet se kufijtë rregullatore në burime të ndryshme ndryshojnë. Ju shpesh mund të më të ngurtë 180-320 x 10 9 / L. Nga rruga, unë kam dy forma të analizave nga spitale të ndryshme të shkruara vetëm këto dy normë të ndryshme (një 150-400 x 10 9 / l, dhe një tjetër 180-320 x 10 9 / L).
Zeroja në internet, kam gjetur një shpjegim për këtë mospërputhje. Duket më e ngurtë janë ato të vjetra dhe të reja u zgjeruar pak për shkak të përkeqësimit global të gjakut në të popullsisë. Unë nuk e di se si ky informacion është i vërtetë, por kjo tingëllon disi e siguruar

Numërimin trombociteve normale në fëmijët ndryshon shumë në varësi të moshës. Dhe situata është mjaft e komplikuar. Të dhënat më të vjetër (edhe kur gjaku nga individët nuk përkeqësuar :)) si më poshtë:Foshnja - 100-420 x 10 9 / L
për ata që jetojnë në botë më shumë se 10 ditë - 150-350 x 10 9 / L
pas festuar ditëlindjen e parë - 180-320 x 10 9 / L (si në të rriturit).Por në qoftë se ju të klikoni një lidhje në kllapa (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18818663), ju mund të (ju do të google-përkthyes, në qoftë se nuk flasin anglisht) në shkencëtarët kërkimore të huaja, i cili zbuloi shumë Shtrirja më e gjerë dhe më komplekse në varësi të moshës. Këto janë rastet

Për të përmbledhur. Funksioni i trombociteve dhe rregullat e tyre që keni mësuar. Ndoshta shumë arsye interesante për devijimeve nga norma dhe mënyrat për të rritur ose ulur nivelin e trombocitet në gjak. Ky informacion mund të merret nga pikat e mëposhtme në mënyrë që mos harroni të regjistroheni për përditësime.