Konvulsione febrile tek fëmijët nën një vit


Trupat e fëmijëve dallojnë shumë në aftësitë e tyre adaptive e një të rrituri. Kjo është për shkak të cen e organeve të veçanta dhe të sistemeve në momentin e lindjes. Nga ana tjetër, kjo krijon pereduyazyka për zhvillimin më të shpeshtë e çrregullimeve të ndryshme. Kështu, çdo tipar anatomike dhe fiziologjike (AFO) është mekanizmat e trupit të fëmijës dhe në të njëjtën kohë është një faktor që kontribuon në zhvillimin e anomalive të caktuara. Ashtu si të gjitha sistemet e tjera të organeve, sistemi nervor i porsalindur ka një numër të karakteristika dhe periudhën e kaluar nëpër ndryshime të rëndësishme në strukturën e tij anatomike dhe funksionale të rriturit. I rëndësishëm është fakti që sistemi nervor i fëmijës ka një kapacitet shumë të dobët adaptive, duke çuar në mekanizmat shpeshta dështime të rregullimit të fëmijëve të vegjël.


Shumë shpesh, një shembull i shkeljeve të tilla janë konvulsione febrile në fëmijët nën një vit. Veçoritë e sistemit nervor te fëmijët, duke kontribuar në zhvillimin e sekuestrimit vrullshëm përfshijnë ndjeshmëri të lartë ndaj hipoksi, jostabilitet metabolike, rritjen e permeabilitetit vaskular, mekanizmat e frenave dobësi lidhur me hypoplasia e enzimatike dhe neurotransmitter sistemeve. Rinj fëmija, të ndritshme këto karakteristika janë të definuara si konfiskimet febrile mund të ndodhin më shpesh në fëmijët nën tre vjeç, kulmin e sulmeve në periudhën prej gjashtë muaj deri në një vit të jetës.

Në zhvillimin e konfiskimit ethe që përfshijnë faktorë të ndryshëm që ndikojnë në utero, për shembull, sëmundje të ndryshme gjatë shtatzënisë, helmim gjaku gjysmën e dytë të shtatzënisë, pirja e duhanit, dhe zë një vend të veçantë alkool. Këto veprime të çojë në zhvillimin e shtetit të fetusit hypoxic, e cila reflektohet në mënyrë të pashmangshme në një mënyrë ose në një tjetër në sistemin nervor të fëmijës, sidomos gjatë vitit të parë. Megjithatë, duhet theksuar se faktorët e përshkruara mund të ndikojnë në trupin e njeriut gjatë gjithë jetës së tij.


Konfiskimet febrile janë konvulsione në fëmijët nën 6 vjeç ka pësuar më parë konfiskimet që zakonisht ndodhin në sfondin e rritjes së temperaturës të febrile shifra (38 ° C). Në rast të gjykimit në fëmijët mbi 6 vjet të rritjes yyazytsirnist diagnoza e epilepsisë. Shpesh shkaku i etheve tek fëmijët është i infeksioneve të ndryshme, kryesisht të rrugëve të frymëmarrjes, pasi kjo mund të shkaktojë dhe periudha e teething, vaksinimet ndryshme. Një rol i luajtur nga faktor trashëguar - prania e konfiskimeve apo epilepsia në të afërmit.

Konfiskimet tipike febrile janë pothuajse gjithmonë brenda 15 minutash. Konfiskimet konvulsive mund të ndahet në sistemin - përfshirë grupet më të muskujve dhe lokale (qendrore). Varësisht nga lloji i sulmeve të dallohen: konfiskimet tonik - tregon rritje ton gjitha muskujt e trupit të fëmijës (kodrina-sytë dhe duke hedhur kokën mbrapa, lakimi armëve në gjoksin e tij, ngre këmbët) që të ndryshojë lëvizjet ritmike të bëhet gradualisht më të rralla dhe të arsyeshme të rrezikuara në fund ;

Konfiskimet ngathët - një rezultat i një rënie të mprehtë në tonin e muskujve, relaksim Instant e të gjithë muskujt e trupit, aktet myyazytsilni e jashtëqitjes dhe urinimit. Konfiskimet lokale fokale në zhvillim si rezultat i ndryshimeve në aktivitetit elektrik në tru - gjymtyrët twitching, kodrina-sy. Përfshirja e grupeve të caktuara të muskujve me sulmet kufizuara varet vendndodhjen e hiperaktivitet zjarrit në sistemin nervor qendror.

Rreth 30% e fëmijëve që kanë përjetuar konfiskimet febrile jap foto të ngjashme klinike dhe episodet e ardhshme të etheve. Foto klasike klinik i sulmit është treguar nga fakti se fëmija nuk përgjigjet për veprimet dhe fjalët e të tjerëve, humb kontakt me botën jashtë pushon të qajë posynity dhe mund të mbajnë frymën e tyre. Duke u përpjekur për të rivendosur frymëmarrjen gjatë një sulmi nuk ka kuptim.

Një fëmijë që vuajnë nga kapjeve të ngjashme konvulsyvnыmy duhet domosdoshmërisht të jetë konsultyrovan dhe shqyrtohet nga një neurolog i cili do të konfirmojë ose të përjashtojë diagnozën e epilepsisë.

Në kuadër të masave për të konfirmuar diagnozën duhet të përfshihen analiza klinike dhe biokimike të gjakut, urinës në mungesë të contraindications - birë mesit me hulumtime lëngut cerebrospinal, kryerjen rezonancë magnetike e trurit, electroencephalography, nëse është e nevojshme me teste të ndryshme funksionale.
Kohëzgjatja e trajtimit të përcaktohet nga gjykata në qoftë se ata të zgjasë më pak se 15 minuta - të mjaftueshme për të ulur temperaturën e drogës antipiretik dhe pastaj të shikojnë si një fëmijë. Nëse konfiskimet të zgjasë më shumë se 15 minuta, është e nevojshme për të siguruar trajtim të drogës anticonvulsant.


Në rast të sulmit të nevojshme për të thirrur një ambulancë, për ardhjen e masave të mjekut të nevojshme për ndihmën e parë, fëmija vënë në një sipërfaqe të fortë të sheshtë, kthejnë kokën në anën, në përpjekje për të ulur temperaturën e ndikimit të jashtëm fizik (fshij agjentët antipiretik), dhomë të kontrolloni, zhvishet fëmijën . Nëse sulmi bëhet në mënyrë të pavarur për 15 minuta, zakonisht nuk ka trajtim të mëtejshëm është i nevojshëm. Zgjatur dhe konvulsione të shpeshta duhet antykonvulsyvnыmy e infuzion drogës terapi dhe monitorimin dinamike nga një neurolog.

Duhet të theksohet gjithashtu se rastet e epilepsisë tek fëmijët me kapjet ethe deri në njëfarë mase më të lartë se ata që nuk jepen sulmet në sfondin e një rritje të temperaturës në vitin e parë.