Shëndeti Promovimi Fëmijët


Shëndetin e njeriut përcaktohet nga faktorët e mëposhtëm: trashëgim, mënyrën e jetës dhe uyazyka. Besohet se më shumë se gjysma e sëmundjeve dhe vdekjeve që shkakton është mënyrë jetese e sigurtë që të çon njeriun.
Lifestyle përfshin: sjelljen e njeriut, të prodhimit dhe aktivitete jo-produktive. Ky grup i sjelljes dhe veprimeve motorike, e cila ndikon në forcimin dhe ruajtjen e shëndetit të njeriut.
Formimi i një mënyrë të shëndetshme të jetës së fëmijëve fillon në lindje dhe vazhdon gjatë gjithë jetës. Bazat Lifestyle hedhur gjatë fëmijërisë dhe rinisë si dhe për fëmijët e saj të formimit zakonisht ndjekin prindërit ose anëtarët e tjerë të familjes që jetojnë së bashku dhe në rritje deri, kopje ato të atyre më tërheqëse. Prindërit duhet të kujtojmë se një bisedë të vogël dhe të mësojnë fëmijët mësimi më i mirë për një fëmijë është me shembull. Por edukimi i mënyrë të shëndetshme të jetës janë gjithashtu të përfshirë edukator, mësues dhe familjes mjekun ose pediatrin.


Reaksione të sjelljes personi ndryshme, ata janë të ndarë në produktive dhe jo-produktive. Me jashtë-e elementeve, më të rëndësishme dhe të ndikojë shëndetin janë: dietë të ekuilibruar, aktivitet i mjaftueshëm, kalitje, respekti për regjimin personal, racional të ditës dhe refuzimin e zakone të këqija.

Ushqyerit. Ushqimi i shëndetshëm është një nga elementet më të rëndësishme për një fëmijë të shëndetshëm. Prindërit duhet të përpiqen të ndjekin rregullat e ushqimit shekullore, accustoming fëmijët për të dashur, nga mosha më të vogël, më të dobishme dhe të produkteve të dobishme. Ushqimi duhet të jetë gjithmonë i freskët, i gatuar nga përbërësit të freskëta në kushte të pranueshme sanitare. Ju gjithashtu duhet të respektojnë ditën, numri i tabelave nuk duhet të jetë më pak se 4 - ditës. Nuk është e rekomanduar për të dhënë fëmijët: pije e butë (të ndikojë keq në traktin gastrointestinal, pankreasit dhe mëlçisë), ushqime të tymosur (gjithashtu shumë të dëmshme për këto organe), çokollata, karamele, çamçakëz (për përgatitjen e tyre janë përdorur ndonjëherë substanca shumë të dëmshme për trupin ), ushqime të konservuara. Formimi i një dietë të shëndetshme në fëmijën mjaft e vështirë, por prindërit duhet të jenë këmbëngulës dhe kështu të tregojë shembullin e saj.


Aktiviteti Motor. Mënyrë jetese të shëndetshme dhe aktiviteti fizik është, ajo ndihmon në zhvillimin e forcë, agility, durim, durim, dhe e gjithë kjo është një efekt të mirë në të gjithë trupin, duke ndihmuar atë të zhvillohet si duhet. Aktiviteti Motor matet me numrin e lëvizjeve, për shembull, numri i hapave apo kilometra ka udhëtuar në ditë. Si mund një fëmijë të trajnuar për të gjykuar nga: forca dhe shpejtësia e lëvizjes, shkalla e trajnimit të frymëmarrjes dhe sistemit kardiovaskular, durim në ngarkesa të ndryshme ose mbingarkesa, kostot эnerhycheskym për aktivitet fizik, niveli i rezistencën e trupit ndaj faktorëve negative.

Nëse numri i lëvizjeve është reduktuar, fjala "urisë muskulare" shfaqet pas një ngarkim të gjatë mungesës apo rënie në aktivitetin e 2-3. Ka një mungesë të ushtrimit (lodhje e muskujve) dhe kjo ndodh në fëmijët më të vështirë se sa të rriturit. Ndonjëherë kjo çon në një mungesë të zhvillimit mendor ose fizik dhe të sëmundjeve më të shpeshta.

Në periudhën një aktivitet parashkollor fëmijë është reduktuar të kufirit të poshtëm të normale. Nëse një kopsht bashkangjitur profesion të veçantë fizike, aktiviteti fizik është normë. Kur një fëmijë shkon në aktivitetin e shkollës shumë më poshtë kufirit të poshtëm. Studentët kryejnë 1-3 rregullat e klasës vetëm 50%, 10 - shton 11% trajnimit fizik. Prandaj, prindërit duhet ta dini se të plotësoni pjesën tjetër të objekteve janë: shëtitjet, gjimnastikë në mëngjes, lojra natyrë, detyrat e shtëpisë, tutoring në seksione sportive. Ne duhet të kujtojmë se mbingarkesat gjithashtu e keqe për shëndetin e fëmijës gjithashtu mund të pezullojë zhvillimin e saj dhe dobëson sistemin imunitar.


Forcim i fëmijës. Forcim rrit rezistencën ndaj efekteve të faktorëve fizike të mjedisit. Ajo duhet të kryhet gradualisht, sekuenciale rritur doza e faktorëve fizikë. Kjo duhet të bëhet në mënyrë sistematike, duke përdorur jo vetëm një lloj forcim. Efekti i forcim ndodh shpejtë në qoftë se prindërit e përdorur në lidhje me faktorët fizike gjimnastikës dhe higjenës. Së fundi forcim çon në faktin që fëmija të mund të lëvizin ndikimin e faktorëve të ndryshëm në fëmijët nezahartovanyh sëmundje shkaktojnë; rritur rezervat funksionale të sistemeve themelore mbështetje të jetës, si dhe rritet norma e zhvillimit mendor dhe fizik. Forcim fillon me nxjerrje Fëmijës (nëna duhet të hiqni fëmijën nga veshin panevojshme dhe do të lejojë për të rregulluar në temperatura aktuale) dhe pastaj trajtimin e ujit, not në pellgje, sunbathing dhe ndonjëherë edhe drejtimin zbathur në dëborë ose larje dëborë. Forcim është më e mirë për të filluar nga sezonin e ngrohtë, kur fëmija është plotësisht i shëndetshëm. Nuk ka kufizime të veçanta, kur ju mund të filloni forcim, por disa ekspertë rekomandojnë edhe nga ditët e para të jetës (natyrisht në këtë rast kalitje ka disa karakteristika).


Higjienën personale. Për ruajtjen, promovimin e shëndetit dhe parandalimin e sëmundjeve neyyazytsirno rëndësishme për të rrënjos aftësive higjienën personale. Formimin këto aftësi është për shkak të prindërve imitim. Higjienën personale është një pikë e thjeshtë që duhet të sigurohen për të automatik:
- gjimnastikë në mëngjes;
- larë larja;
- shpëlarje e gojës pas çdo vakt;
- çdo fëmijë duhet të ketë një të veçantë peshqir, furçë dhëmbësh, shtupë, etj