Analiza e gjakut dhe kanceritProcesi Patogjeneza e metastazëAktualisht mekanizmi i formimit të lezioneve metastatic është hetuar në mënyrë të mjaftueshme, dhe personeli mjekësor dhe shkencor është koncept relativisht i qartë se si ndodh. Ai u bë i njohur se qelizat e kancerit që përbëjnë qeliza primare të aftë të ndara prej saj dhe përhap në të gjithë trupin përmes enëve të gjakut . Pasi në trup, ku grumbullohen dhe formojnë një tumor të ngjashme me prindin, e cila quhet metastazë.

Qelizat metastatic


Këto qeliza janë quajtur Circulationg qelizat e tumorit ose CTC, të cilat përkthehen në gjuhën angleze do të thotë "të lëvizin qelizat e tumorit." Natyrisht, shkatërrimin e këtyre qelizave të lëvizur do të thotë fitore mbi kancerin dhe metastazë e saj . Dhe si trupi i njeriut është duke luftuar për të luftuar këtë murtajë, duke përdorur të gjitha burimet dhe rezervat e sistemit imunitar. Por negative është se efektiviteti i këtyre qelizave celular neyyazytsirna lartë. Studiuesit gjetën se mundësia e një STS vetme është jashtëzakonisht i fortë, ai mund të aktivizoni dhe për të inkurajuar rritjen e rreth dhjetë milionë qelizat që ishin në këtë inaktive, "gjumë" shtet duke xhiruar ato me mekanizmin e degjenerimit të tumorit. Kjo do të çojë në formimin e xhepat e identike novotvorennya mëmë primar.Krijimi i një pajisje që mund të mbajë Studimi i gjakut në onkologji


Është e njohur se një nga faktorët e rëndësishëm të trajtimit të suksesshëm të kancerit, përhapja e saj në trup janë si diagnozë të hershme. Gjatë dekadave të fundit janë zbatuar me sukses sërë e teknikave që mundësojnë këtë diagnozë: ultratinguj scan, X-ray dhe metodat endoskopike, e cila lejoi të reduktojnë ndjeshëm vdekshmërisë nga kanceri i patologjisë në disa vende.

Por, megjithatë, përpjekjet për të gjetur mënyra më e lehtë më parë dhe diagnoza më efektive të vazhdueshme. Ka pasur një ndryshim revolucionar që mund të ndikojë në rezultatin e luftës kundër metastases, të zbulojë dhe të shkatërrojë qelizat e kancerit që udhëtojnë.
Shkencëtarët kanë zhvilluar një pajisje aftësitë që i lejojnë një test i thjeshtë e gjakut për të zbuluar qelizat CTC. Funksionimi i këtij mekanizmi është immuno-magnetike metodë në të cilën mostra gjaku është i ndarë në fraksione . Pastaj shënuesit specifike kryhet qelizat metastatic identifikimit dhe bashkëngjitni të tyre. Më pas, zgjidhja është e vendosur nën ndriçimin fluoreshent, ku Këto komplekse janë qartë të dukshme për studiues. Kjo pajisje ka marrë patentë globale dhe emrin SellSeach.

Përparësitë e metodës së reMundësitë e shkencës dhe teknologjisë moderne mund të zbulojë qelizë të vetme të kancerit në mesin e miliona të komponentëve të tjerë të gjakut. I pranishëm Analiza e serumit është një metodë krejtësisht e re, bazuar në parimin që më parë e përdorur kurrë. Me këtë teknologji ju nuk mund vetëm të zbulojë qelizat metastatic, por edhe për të diagnostikuar.


Teknika lejon të monitoruar efektivitetin e terapisë kundër kancerit nga ndjekja e numrit të qelizave të kancerit në gjak, lidhen me trajtimin e përcaktuar dhe të rregullojë atë nëse është e nevojshme, përzgjedhjen, mundësitë e reja më racionale dhe metodat . Një reduktim të ndjeshëm në numrin e qelizave të kancerit, si trajtim është tregues i rritjes së jetëgjatësisë së pacientit.

Përveç kësaj, një monitorimi i pacientit të lejojë më shumë sukses dhe të saktë të përcaktuar dozën e barnave të nevojshme për trajtim. Dhe në rastin e agjentëve kemoterapeutikë dozimin e saktë është jashtëzakonisht i rëndësishëm.


Që, në njërën anë, ajo ndikon në shkallën e efektivitetit të terapisë kundër kancerit, dhe të tjera - zbatimin e minimale yyazytsirnist dozë aktive reduktuar në minimum të efekteve anësore dhe dëmtimin e trupit, e cila në mënyrë të pashmangshme do të jetë përdorimi i tyre është e nevojshme, por mjaft të rrezikshme dhe të drejtat për trajtimet agresive.

Një avantazh i rëndësishëm i teknologjisë së re është se me një mënyrë të tillë elementare, e thjeshtë dhe test i shpejtë i gjakut mjekët të kenë mundësi për të parë shëndetin e pacientëve me kancer patologji, duke përcaktuar saktësisht nëse nevojën e drogës kimioterapia ose terapive të tjera.
Dhe, më e rëndësishmja, diagnoza është bërë para fillimit të pacientit në lezione metastatic. Fillon të jetë në realitet ëndrra e të gjithë oncologists - të jetë në gjendje për të paralajmëruar dhe për të parandaluar formimin e kancerit edhe në fazën fillestare të formimit të saj.

Aplikimi praktik


Kjo Testet diagnostike gjakut Ka filluar të përdoret në praktikë dhe i dha rezultate të caktuara. Për shembull, një njeri ishte operuar në për kancerin e prostatës. Doktor-kirurg i cili e bëri operacionin, bëri heqjen e organit të prekur, i cili ishte për të eliminuar formimin yyazytsirnist e lezioneve metastatic. Është e logjikshme të supozohet se në qoftë se nuk ka rrezik të metastazë, pacienti nuk është e nevojshme të përshkruajnë trajtim drogë kimioterapeutik. Megjithatë, një test të gjakut për metodën e re tregoi se trupi është ende qelizat e kancerit. Pacienti ishte menduar rrjedhën e kimioterapia, të cilat ai ka marrë para se të zhvilluar metastaza. Kështu, njerëz të marrë mbrojtje e tyre në kohë. Dhe gjëja kryesore ishte "kohë", si mjekët e di se sa e rëndësishme është të mos humbasë këtë moment.

Megjithatë, i njohur gjithashtu dhe më shumë. Gjegjësisht, se përdorimi i tepruar i kimioterapi, ekspozimi rrezatimi dhe gjëra të tjera të keqe pak overdoing trupin e tyre kërcënon shumë efekte anësore dhe të çon në shkatërrimin e tij. Prandaj ekziston një dilemë: se si për të kryer luftën kundër qelizave të kancerit dhe pastrimin e tyre nga trupi, duke minimizuar ngarkesën e panevojshme? Si për të gjetur një terren të mesme? Në trajtimin e kësaj çështjeje dhe ndihmon gjak.
Nuk është një tjetër shembull i teknikës. Mjekët hequr një tumor malinje grua gjirit. Sipas protokolleve të trajtimit të pranuara aktualisht të kësaj patologjie, pacienti duhej të jetë një kurs i drogës kimioterapia për të parandaluar formimin e metastases. Megjithatë, një analizë e gjakut treguan se gratë nuk ka qelizat e kancerit. Kjo do të thotë se nuk kishte nevojë për të përveç kësaj të trajtuar këtë pacient. E gjithë kjo është e nevojshme për të vazhduar këtë, mbikëqyrje të rregullt klinik dhe inspektimit, për të dalë për testin e gjakut. Kështu një ndjenjë e sigurisë së plotë, që në rast të nevojës për masa shtesë të inspektimit, analiza do të mund të zbulojë atë në kohë për të ndihmuar ata të jetë në kohë dhe mund të përdoren për monitorimin e efektivitetit të terapisë përshkruar.

Duke përdorur analizat e gjakut në diagnozën e kancerit të traktit gastrointestinal


Ajo shprehu Oferta oncologists punojnë në Berlin (Gjermani) në qendër të mjekësisë molekulare në kongresin ndërkombëtar të oncologists. Sipas mendimit të tyre, avancimet në shkencë mjekësore të bëjë të mundur për të shpërndarë me përdorimin e metodave të endoscopy në diagnozën e kancerit të traktit digjestiv (aktualisht më i zakonshëm që përdoret mjet për diagnozën e kësaj patologjie - një Gastroskopi dhe colonoscopy).

Metodat Parimi që oncologists kanë sugjeruar, është që të identifikojë serum S100A4 gjen një pacienti të lidhur me formimin e kancerit të stomakut dhe zorrës së trashë . Gjithashtu, prania e këtij gjenit tregon zhvillimin yyazytsirnist e metastases.
Shkencëtarët kryer studimin, e cila u ndoq nga pesëqind pacientët të ndryshme me kancer, kanceri i stomakut, zorrës së trashë dhe rektumit. Përveç tyre, gjithashtu mori pjesë në studim edhe pesëdhjetë njerëz të cilët kanë diagnozë të kancerit që hyn në grupin e kontrollit.

Deri më sot, për diagnozën e lezioneve neoplastike të traktit digjestiv kërkon përdorimin e pajisjeve të shtrenjta dhe të personelit të kualifikuar. Dhe të dhënat kërkimore, në këtë rast testeve të kancerit (colonoscopy dhe Gastroskopi) shkaktojnë parehati pacientit shumë. Unë, megjithatë, diagnoza është e domosdoshme, pasi suksesi i trajtimit dhe fatit rezultat masë të madhe varet nga faza e sëmundjes, në të cilën zbuluar. Prandaj, mundësia e njohjes së studimeve duke përdorur testin rutinë të gjakut, do të jetë e mundur për të lehtësuar në mënyrë të konsiderueshme diagnozë. Përveç kësaj, marrjen e mostrave të gjakut mund të kryhet në çdo institucionet shëndetësore, dhe të kryer hulumtime në një laborator të veçantë. Dhe për gjakun e pacientit do të paraqesë më pak probleme se sa testi komplekse dhe të shtrenjta.