Analiza e koagulimit të gjakut


Koagulimit - është aftësia organi më i rëndësishëm për të ndaluar gjakderdhje, kur enët e gjakut janë të dëmtuara, dhe resorption e mpiksjen e gjakut, kur ata nuk janë të nevojshme. Koncepti i sistemit të koagulimit të gjakut është e lidhur pazgjidhshmërisht me homeostasis, funksioni i të cilit - për të mbajtur të gjakut. Homeostaza ka dy mekanizma:

 • Primar - vaskulare-trombociteve. Kur trombocitet rrinë së bashku dhe të formojnë një të ashtuquajtur "mpiksje të bardhë", e cila është e dominuar nga trombocitet.

 • Sekondar - koagulimit (aka - koagulimit të gjakut). Kur ajo krijon bllokim dendur zonën e dëmtuar fybrynovыm ngjizur, i quajtur edhe "trombo kuqe." Ky emër ai ka marrë për shkak rrjetë fibrion përbëhet kryesisht nga эrytrotsyotov. • Procesi i koagulimit është kompleks dhe roli i saj në trup është shumë i rëndësishëm. Çdo patologji të lidhura me koagulimit të gjakut, mund të tregojë sëmundje dhe të çojë në to. Ju duhet gjithashtu të qartësojë se faza përfundimtare e Homeostaza - fibrinolysis, në të cilin një mpiksje gjaku është shkatërruar kur anija u rivendos, dhe nevoja për fybrynovom mpiksje zhduk.
  Treguesit për analizimin e koagulimit të gjakut
  Analiza e koagulimit të gjakut quajtur edhe koahulorammoy. Për të kaluar koagulimit të gjakut, ajo ka nevojë për të përcaktuar tregues. Në një numër të sëmundjeve të koagulimit mund të jetë i prishur, dhe prania e tyre është baza për të kontrolluar aftësinë e koagulimit:


 • sëmundja autoimune;

 • funksion jonormal të mëlçisë;

 • sëmundje kardiovaskulare;

 • venat me variçe;

 • diabeti;

 • hemochromatosis.


 • Gjithashtu analiza koagulimit është e nevojshme në shtete të caktuara:

 • shtatzënisë;

 • paraoperative ose periudha postoperative;

 • monitorimi gjatë trajtimit me anticoagulants;

 • dyshuar gjatë ndaluar test i koagulimit të gjakut është e nevojshme.


 • Shpjegimi i koagulimit të gjakut


  Para se të flasim për normën e analizave për koagulimit të gjakut, duhet të theksohet se çdo laborator, këto shifra mund të ndryshojnë pak, në mënyrë që fjala e fundit për mjekun. Ju gjithashtu duhet të kuptojnë se rregullat janë koagulimit të ndryshme gjatë shtatzënisë në varësi të tremujorit.

  Prandaj, koagulimit të gjakut të plotë 8 përmban rregulla të cilat vlerësojnë koagulimit të gjakut:

 • Analiza e kohës koagulimit të gjakut. Norma Ora koagulimit janë 5-10 minuta (për venoz, dhe kapilar për - 2 minuta). Rritja sugjeron një mjedis të koagulimit të ulët dhe për të zvogëluar e koagulimit të tepërt.

 • APTT - Kjo aktivizuar kohë të pjesshme thromboplastin. Norm - 24-35 sekonda. Rritja Ora flet për aftësinë e dobët të koagulimit dhe të reduktuar kohën e një shteti hypercoagulable.

 • Indeksi prothrombin - Ora prothrombin, i cili lexohet për vlerësimin e koagulimit rrugë të jashtëm. Norma variojnë 80-120%. Zvogëlimi i indeksit të tregon hypercoagulable dhe një rritje në të reduktuar funksionin e koagulimit të gjakut.

 • Fibrinogen - proteina plazma. Shkalla normale është 59-117 mmol / l. Ajo mund të rritet gjatë inflamacionit, shtatzënisë, djegiet dhe sulme në zemër. Reduktimi mund të tregojë DIC ose sëmundje të mëlçisë.

 • Ora Trombynovoe - Vlerësimi i koagulimit përfundimtar fazë. Normalisht, kjo shifër është 11-178 sekonda. Në mungesë të fibrinogjenit, trajtimi heparin ose hyperbilirubinemia mund të përjetojnë një rritje dhe uljen e kohës - me një numër të madh të fibrinogjenit në gjak ose në DIC.

 • Plasma koha recalcification - Shkalla e - 60-120 sekonda.

 • Toleranca e plazmës për heparin. Aktualisht, kjo provë nuk është përdorur gjithmonë. Normë - nga 3 deri 11 minuta.

 • Tërheqja e një mpiksje gjaku. Vendosjen normale është midis 44-65%.


 • Si analiza e koagulimit të gjakut?


  Analiza e koagulimit të gjakut shpesh kryhen Invitro, por, për shembull, në vlerësimin e koagulimit të gjakut të tërë - matjen tromboэlastohrafyy mundshme afër kushtet ynvyvo.
  Për të përfunduar koagulimit të gjakut, për 8 orë më parë nuk duhet të hani. Analiza e gjakut është marrë nga një mënyrë për vlerësimin e gjakut venoz. Për të vlerësuar aftësinë e koagulimit të gjakut kapilar dhe trombociteve akuza mjaft të analizuar gjakun nga gisht.