Anisocytosis në analizë të përgjithshme të gjakut


Shfaqja e qelizave të kuqe të gjakut, trombocitet dhe qelizave të tjera të gjakut mund të gjykojë shëndetin e një personi. Ajo që ka rëndësi është madhësia e tyre, forma dhe ngjyra. Për shembull, Resizing mund të tregojë anisocytosis fenomeni i eritrociteve apo trombocitet anisocytosis. Kjo, nga ana tjetër, tregon praninë e sëmundjes, dhe zakonisht shumë serioze. Natyrisht, rezultatet e sakta kërkojnë analizë të mëtejshme, por sëmundja yyazytsirnist është mjaft i madh.

Arsyet anyzotsytozaAnisocytosis rezultat i këtyre ndryshimeve apo intervenime në trup:


 • Mungesa e hekurit;

 • Mungesa e vitaminës A;

 • Mungesa e vitaminës B12;

 • transfuzioni i gjakut;

 • kanceri;

 • sindroma mielodisplastike.


 • Mungesa e hekurit në trup, ashtu si mungesa e vitaminës B12 çon në faktin se formimi i qelizave të kuqe të gjakut është zvogëluar. Kjo nga ana tjetër mund të shkaktojë anyzotsytoza.
  Mungesa e vitaminës A shkakton ndryshime në madhësinë e qelizave të kuqe të gjakut, e cila është anisocytosis.
  Shumë shpesh anisocytosis ndodh pas transfuzionit të gjakut, e cila nuk i nënshtrohet të kontrolluar këtë fenomen. Megjithatë, në këtë rast të sëmundjes me kalimin e kohës kalon, dhe të sëmurët qelizat e shëndetshme të gjakut zëvendësohen.

  Kanceri mund të shkaktojë anyzotsytoza nëse kontribuojnë në formimin e metastases në palcën e eshtrave.
  Sindromi mielodisplastike nxit formimin e qelizave të gjakut të madhësisë së pabarabartë, e cila çon në anyzotsytozu.
  Simptomat anyzotsytoza
  Duke anyzotsytoza simptoma të dukshme përfshijnë:

 • paaftësia ndarje për të kryer operacion të vazhdueshëm;

 • palpitations zemrës për asnjë arsye të dukshme (p.sh., madje edhe në pjesën tjetër);

 • gulçim që dalin kohë pas kohe;

 • lëkura, thonjtë, shikimet zbehtë;


 • Nëse ju keni këto simptoma duhet të kërkojë sa më shpejt të jetë e mundur për objektin mjekësor për diagnozën e shëndetit.
  Llojet anyzotsytoza
  Anisocytosis mund të ndryshojnë në varësi të cilën e qelizave të gjakut (qelizat e kuqe të gjakut apo trombocitet) dhe ndryshohet në asnjë mënyrë. Sëmundja mund të shfaqet në formën:

 • mikrotsitoz;

 • Macrocytosis;

 • anyzotsytoza lloj të përziera, karakterizohet nga dalja e mikro - dhe makrotsytov.


 • Gjithashtu, të përcaktojë kursin e kuqe qelizave të gjakut anyzotsytoza:

 • + (1) - sasia e eritrocitet modifikuara më pak se 25% - një shkallë të lehtë;

 • ++ (2) -, numri i qelizave të modifikuara brenda 25-50% - shkallë të moderuar;

 • +++ (3) - numri i qelizave të kuqe të gjakut e formë të parregullt apo madhësinë e 50-75% - shprehën një shkallë;

 • ++++ (4) - të gjitha qelizat e kuqe të gjakut (afërsisht 100%) janë të parregullta në formë ose madhësi ndryshuar - shkallë të theksuar.


 • Sipas këtij treguesi mjeku mund të diagnostikojnë, për shembull, anisocytosis moderuar lloj të përziera, që është vërejtur në mikro gjakut - dhe makrotsity, numri i përgjithshëm nuk kalon 50% të numrit të përgjithshëm të qelizave të gjakut.

  Anisocytosis zakonisht tregon anemi fillim - një sëmundje që shkaktohet nga mungesa e hekurit vitaminë B12 apo elemente të tjera. Megjithatë, ka anisocytosis, ku nuk ka asnjë ndryshim të rëndësishëm në qelizat. Në këtë rast konsiderohet formë e butë e sëmundjes.
  Trajtimi anyzotsytoza
  Trajtimi i kësaj sëmundjeje, si ju mund të me mend, duhet të fillojnë me adresimin e shkaqeve të pamjen e saj. Në rastin e pacientëve anemi rekomandohet një dietë në të cilën dietë do të përfshijë të gjitha mineralet dhe vitaminat e nevojshme. Nëse shkaku është kanceri, trajtimi është përshkruar në përputhje me karakteristikat e tij.