Analiza biokimike e gjakut të njeriut


Analiza biokimike të gjakut të personit tregon mjekut se si të veprojë organe dhe sisteme të ndryshme. Analiza të tilla biokimike është përdorur në të gjitha fushat e mjekësisë. Gjakut (rreth 5 ml) për mbajtjen e tij marrë nga një venë. Vjen në laborator duhet të jetë në mëngjes dhe në një stomak bosh.
Nëse keni vështirësi me transferimin e gjakderdhje pas grumbullimin e gjakut duhet të ulen 10-15 minuta në klinikë dhe prisni derisa të kalojë marramendje. Për të lehtësuar gjendjen tuaj, ju mund të ulen, këmbët të gjerë larg dhe kokën midis gjunjëve. Pastaj gjaku Dolly në tru - rreziku të kalojë zalisur. Proteina vlera normale duhet të luhatet rreth 65-85 g / l (gram për litër). Shuma e proteinave mund të ulet sëmundje veshkave dhe mëlçisë ose agjërimin zgjatur. Ai ngre në kushte të caktuara patologjike, të tilla si dehidratim. Për një diagnozë më të saktë të sëmundjeve të përcaktojë pjesë të përgjithshëm proteinave - albuminës dhe globulinat.Albuminë
Kjo proteinë quhet "taksi", pasi ajo është në gjendje për të transportuar një larmi të madhe të materialeve, dërgimin e tyre në autoritetet e duhur. Ai mbart bilirubin, urobilin, acide yndyrore dhe më shumë. Vlerat normale të albuminës në gjak - 54%. Zvogëlimi i numrit të këtyre proteinave të vërejtura në të veshkave, mëlçisë, agjërimi dhe djegie.

Globulin
Ky proteinat multifunksionale sistemit përgjegjës dhe imun, dhe koagulimit të gjakut dhe të përfshirë në transportin e hekurit. Prandaj, nuk ka vlerësim globulin si të tillë, dhe nëntipet e tyre funksionale.


Gama globulin
Norma 12-22%. Ngritur atë mund të tregojë praninë e infeksionit kronik në trup, mëlçisë dhe reduktimit - e imunitetit.

Alpha globulin
Shkalla - 2-5%. Përmirësimin këtë tregues është rezultat i inflamacionit akut në trup.

Alpha-2 globulin
Rritja e niveleve të kësaj proteine ​​ndodh, të tilla si sëmundja renale, kancer, dhe uljes - me pankreatitit (inflamacion i pankreasit) dhe diabetit.


Globulin Beta
Normal - 8-15%. Ndryshimin numrin e beta-globulin zakonisht në çrregullimeve të metabolizmit yndyrë. Në një person i shëndoshë C - proteina reaktive praktikisht undetectable. Shfaqja në gjak tregon inflamacion akut në trup, duke përfshirë edhe pneumoni ose apendiksit. Pas marrjes së rezultateve të studimit, mjeku me siguri u takua me një numër që reflekton gjendjen e metabolizmit të karbohidrateve në trup. Kjo është sheqeri (glukozës) në gjak, të cilat normalisht duhet të jetë 35-55 mmol / l (milimol për litër). Rritja afatshkurtër kjo ndodh zgjimit kur emocionale pasi të hahet (e cila është arsyeja pse ajo është e nevojshme për të marrë stomak biokimike bosh). Por ka një rritje të qëndrueshme në diabet. Uljen e glukozës agjërimi është, mbidozë e insulinës në diabetikët.


Amylase
Se si pankreasit, duke treguar enzimë amylase. Përmbajtja normale në gjak është 08-32 U / L (njësi për litër). Rritja e nivelit amilazë vërejtura në pancreatitis dhe shytave (shytave) - inflamacion i gjëndër pranë veshit. Lidhur me reduktimin e amylase, ajo është zakonisht me funksion të pamjaftueshëm pankreatik.

Bilirubin
Treguesi tjetër - pigment totale bilirubin - shumë e rëndësishme për vlerësimin e mëlçisë. Në gjakun e shëndoshë njerëzore niveli i saj nuk duhet të kalojë 205 mmol / L (mikromole për litër). Rritja e bilirubin përgjithshëm në gjak mund të jetë në hepatit dhe bllokim të traktit biliar, të tilla si gur. Me pak fjalë, kjo është një sinjal për mjekun, duke treguar se të mëlçisë dhe fshikëz fshikëz e tëmthit njerëzore.


Fat Kolesteroli
Kolesteroli - është një yndyrë kryesore që hyn në trupin me ushqim. Kjo është pjesë e membranave qelizore, është përfshirë në sintezën e hormoneve steroide dhe formimin e acidit biliare. Norma në gjakun e një personi të shëndetshëm është 36-67 mmol / l (milimol për litër).

Triglycerides dhe analiza biokimike
Numri i triglycerides reflekton tendencën e trupit të arteriosklerozës. Numri i tyre rritet në sëmundjet obeziteti, diabeti, mëlçisë. Natriumi luan një rol të rëndësishëm në ruajtjen e presionit osmozik, është i përfshirë në kryerjen impulset nervore. Natriumi normale në gjak-136-145 mmol / l. Kjo shifër mund të rritet si rezultat i traumave, kripë tepërt dhe poshtë - në dështim veshkave, diarre.


Kalium
Kaliumi është i nevojshëm për trupin tonë për të kryer metabolizmin e energjisë, kontrollin e presionit të gjakut dhe funksionin e zemrës. Vlerat normale kalium - 35-55 mg / dl. Kjo shifër rritet, duke përfshirë edhe dështimi i veshkave, dehidratim, dhe reduktohet me konsum të pamjaftueshëm të kaliumit me ushqim, të vjella zgjatur.