Qelizat Mononuclear në gjak
Nëse gjendja e keqe e shoqëruar me ethe, dhimbje fyti, rritje në nyjet qafës së mitrës limfatike, mëlçisë dhe shpretkës, dhe studimet laboratorike kanë treguar qelizat mononuclear atipike në gjak - kështu që ju të merrni të sëmurë me mononucleosis akute infektive, vыzыvayuschymsya virusi Epstein-Barr (familja e herpes të viruseve), ose e ashtuquajtura "Studentët sëmundje." Sëmundja është malokontaheoznыm dhe transmetohet nga pikat ajrore nga një mononucleosis infektuar vetëm me kontakt të ngushtë (në kontakt përmes vegla pështymë dhe sende shtëpiake), së pari goditur Mukoza e gojës dhe të rrugëve të frymëmarrjes e sipërme, dhe pothuajse të gjitha organet. Më e zakonshme është infeksion i fëmijëve dhe të rinjve me raste të shpeshta zakonisht në pranverë dhe në vjeshtë.


Periudha e inkubacionit zgjat nga 7 apo 10 ditë. Sëmundja fillon akute. Temperatura rritet në numër të lartë, bajamet Palatine janë zgjeruar dhe i fryrë, frymëmarrja hundës është e vështirë, e cila çon në zërin karakteristik sdavlennomu dhe "hroponu" frymë me gojë ajar, por jo të ftohtë. Deri në fund të javës, një rritje prej mëlçisë dhe shpretkës.
Mononuklez infektive në gjak
Mononuklez Infektive një test të gjakut konfirmuar praninë e qelizave atipike mononuclear.


Lartësia e sëmundjes mund të shoqërohet me skuqjen të ndryshme në lëkurë që i ngjajnë një skuqje të lëkurës me fruthit, fruth i keq, dhe i vockël gjakderdhje, e quajtur petekie (p e tehi a) në mukozën e gojës. Shpesh takikardi.

Ka mononukleoza tipike dhe atipike infektive. Kur mononukleoza atipike praktikisht nuk ka simptoma specifike dhe diagnoza bazohet në rezultatet e testeve të gjakut. Ashpërsia e sëmundjes në formën tipike përcaktuar nga shkalla gunga, ndryshimet në nasopharynx, hundës vështirësi, madhësinë e mëlçisë dhe shpretkës frymëmarrjes.


Sëmundje parashikim në 80 për qind të rasteve të favorshme. Shfaqja e komplikime është i lidhur me një shtresëzim të infeksionit respirator akut viral, duke rezultuar në zhvillimin e bronkit, pneumoni, otitis.

Mbulimi i pacientit është mononukleoza infektive pas 3 - 4 javë, madhësia e mëlçisë, shpretkë dhe limfatike nyjet u kthye në normale pas 15 - 2 months.
-Një test i gjakut mund të tregojë qelizat mononuclear atipike për gjashtë muaj të tjerë.

Pas sëmundjes ndodh imunitet. Pas shërimit, pacientët të cilët kanë pasur mononucleosis infektive, duhet të vendoset nën mjeku mbikqyrjes - sëmundje infektive për gjashtë muaj, me periodike analizat e detyrueshme të përsëritura të gjakut për praninë e qelizave atipike mononuclear.