Shenjat e sëmundjeve të mëlçisë në gjak


Për të gjithë e di se në mëlçi e njeriut është një organ i rëndësishëm sepse ajo kryen shumë funksione për funksionimin normal dhe të qetë të të gjithë organizmit. Por, kur trupi sulmuar sëmundjen, një person ka nevojë, kur ata e njohin - kjo nuk është e vështirë për të bërë, ju mund të identifikojnë shenja të sëmundjes së mëlçisë në gjak.
Nuk është shpallja është fakti se mëlçisë kryen shumë funksione biokimike (njerëzit që trupi është quajtur "trup natyror filtër"). Për shkak të faktit se në këtë trup ka shumë reagime komplekse biokimike për funksion të duhur të mëlçisë lidh një numër të madh të enzimeve (ata të shkatërrojë të gjitha substancat toksike që sulmonte atë). Prandaj, veprimtaria e tyre mund të përcaktojë statusin e trupit si një e tërë. Me qëllim të parandalimit ose identifikuar shenja të sëmundjes në kohë "trup filtrim" të njeriut, sjellin gjakun tuaj. Në një test të gjakut, ekspertët vlerësojnë Treguesit enzima të tilla si "aminotransferase" (treguar se AST, ALT). Për meshkujt (nën 40 vjet) nivelet normale të këtyre enzimeve është konsideruar të jetë 10-40 U / l, dhe për gratë nën 35 vjet - 12-32 U / l. Nivele të larta të këtyre treguesve tregon se ka shenja të sëmundjes së mëlçisë, gjegjësisht dëmtimin e indeve të saj. Sigurisht, me moshën, këto shifra mund të ndryshojnë, por për të shmangur sëmundje të rëndë të mëlçisë, ata duhet të jenë të kontrolluara.Tregues po aq e rëndësishme në gjak, e cila mund të ndihmojë të zbulojë shenja të sëmundjes së mëlçisë është një tregues i "bilirubin" (ky është pigment në biliare). Bilirubina është prodhuar nga prishja e përbërësve të gjakut, në radhë të parë - hemoglobinë dhe qelizat e kuqe të gjakut. Në njerëz të shëndetshëm, ajo është formuar në shpretkë (njerëzit që trupi është quajtur "depo") dhe më pas, në një shtet ujore shkon në mëlçi, dhe pastaj i sekretuar në zorrë me biliare. Nëse një person ka ndërprerë kanalet biliare (si në mëlçi, dhe jashtë trupit), prish kthimin normale dhe në kohë të bilirubin në zorrë, e cila shkakton lirimin atë në gjak. Nivelet normale të bilirubin në gjak (për të dy burrat dhe gratë) është 35-202 mmol / l. Devijimet nga këta tregues në analizën mund të tregojë se nuk ka sëmundje traktit biliar.

Nuk është një tregues i disa rëndësishëm në gjak është "albumin" (një proteinë e gjakut që është prodhuar në mëlçi). Albumin lëviz elektrolite dhe substancat që janë medicinale dhe kontrollon presionin e plazmës së gjakut. Për burrat dhe gratë kjo shifër është e njëjtë. Albumin normë në gjak është një tregues në analizën e 35-50 g / l. Nëse kjo shifër është nën normë të vendosur, kjo mund të tregojë se trupi i sëmundjes nuk janë vetëm të mëlçisë, por edhe veshkat.

Simptomet e sëmundjeve të mëlçisë mund të ndihmojë në identifikimin analizën e treguesve të gjakut të enzimeve të mëlçisë të cilat tregojnë si AST, ALT. Indeks normal përmbajtja e enzimave tilla në gjak për meshkujt është 40 U / l, dhe për gratë - 30 U / l. Nëse analiza përmban nivele të larta të enzimeve që fakti mund të tregojnë shenja të këtij lloji të sëmundjes, si fillimi i cerozë të mëlçisë, apo hepatiti viral. Nëse kjo shifër është shumë më e lartë se norma nayiyazytsirnishe themeluar në sëmundjet e njeriut janë të lidhura me dëmtimin e toksike të indeve të mëlçisë.

Ajo është gjithashtu e nevojshme që të i kushtoj vëmendje të treguesit test të gjakut të nivelit të enzimeve të quajtur "holynэsterazoy." Për të gjithë njerëzit konsideruar përmbajtjen normale të këtij enzimë në varg 5.300-12.900 IU / L. Nëse uljes në analizën e këtij enzimi, atëherë ky fakt mund të tregojë praninë e sëmundjeve të tilla si sëmundje gur tëmthi i mëlçisë. Gjithashtu, ekspertët rekomandojnë që t'i nënshtrohen një studim të plotë për kancer, nëse niveli holyэnsterazы reduktuar ndjeshëm.

Në studimin e gjakut, mjekët gjithashtu nuk mosrespektimi përmbajtjen e parametrave serum enzimë "kripë e acidit laktik" (në testet treguara si LDH). Kjo enzimë në trupin e njeriut ka shumë funksione. Në mënyrë për të zbuluar shenjat e sëmundjeve të mëlçisë, analiza tregon përmbajtjen e izoformat serum (numri i serum 5) enzimë. Sepse në përqendrim më të plazmës të veprimtarisë LDH ulët se në serum. Nivelet normale të LDH në serum është konsideruar si një tregues i 140-350 IU / L.

Nëse testi i gjakut është rritur përqendrimi i izoformat enzimë e LDH, atëherë kjo mund të tregojë shenja të këtij lloji të sëmundjes si hepatitet akute. Gjithashtu, një rritje të mprehtë e veprimtarisë së enzimë LDH mund të tregojnë se një person ka një sëmundje të traktit biliar bllokimin e kalimeve biliare.

Është gjithashtu e rekomanduar për të i kushtoj vëmendje të analizave të niveleve të gjakut të enzimeve që janë përcaktuar si "LF" (phosphatase alkaline). Kjo enzimë të vendosura në membranën e qelizave të kanalet biliare. Këto qeliza kanë shpohet të vogla, të cilat, në rast të dëmtimit, nuk është në gjendje të mbajë LF, dhe si rezultat, kjo enzimë shkon në gjak. Kur analizat e gjakut duhet të marrë parasysh se një person i shëndoshë me një indeks normal LF është një tregues i 30-90 IU / L. Përjashtim nga ky rregull janë fëmijët në adoleshencë (deri në 400 U / l) dhe gratë në një shtet të shtatzënisë (deri në 250 U / L). Në raste të tjera, rritja e përqendrimit të këtij enzimë në gjak mund të tregojë ekzistencën e shenjave të sëmundjeve të tilla si mëlçi infektive hepatitit.