Si të njohin aneminë në gjak


Kohët e fundit, shumë mund të dëgjohet në anemi (të dyja janë quajtur ndryshe - anemi) gjendja është mjaft e zakonshme në të gjitha grupmoshat. Arsyet që të çojnë në anemi, shumë të ndryshme në natyrë. Ashpërsia e anemi mund të ndryshojnë nga norma fiziologjike në kushte të rënda. Duke pasur parasysh ndikimin e shpejtë të faktorëve negative të jashtme, të ushqyerit e dobët, orët e parregullta të punës, mënyra e gabuar e punës dhe pushimit, është e qartë se kushtet e tilla si anemia mund të ndodhë në pothuajse çdo person që nuk mund edhe të dyshojnë se ai ka zhvilluar ngjashme shtet. Në këtë drejtim është e rëndësishme të dini simptomat themelore të anemisë dhe mundësinë e parandalimit. Gjithashtu, si metoda kryesore e diagnostikimit të anemisë është një akuzë e plotë të gjakut, është e rëndësishme të dini se si të njohin aneminë në gjak.


Anemia është një kusht i rënies në nivelin e hemoglobinës të gjakut dhe qelizave të kuqe të gjakut. Varësisht nga arsyet që çojnë në zhvillimin e shtetit, edhe në llojin e anemisë, fotografia klinike do të jenë të ndryshme. Në një test të gjakut do të përcaktojë ndryshimet specifike. Pika e rëndësishme është se anemi mund të karakterizojë sëmundje specifike (për shembull - hekurit mangësi anemi) ose të jetë një simptomë e kushteve të tjera patologjike. Për të diagnostikuar Anemia vetëm një gjaku (gjak nga një gisht). Reduktimi në hemoglobinë dhe qelizat e kuqe të gjakut do të çojë në zhvillimin e mungesës së oksigjenit e qelizave dhe indeve dhe zhvillimin e syndromes specifike.


Karakteristikat kryesore të cilat mund të jenë të dyshuar anemi janë zbehje, dobësi, lodhje, marramendje, ndjenja " ndezje fluturon" para syve të tij, ndoshta një rritje kompensuese në prodhimin zemrës dhe vëllimit minutë, normë të shpejtë të zemrës. Kjo vlen për të gjitha manifestimet syderopenichenoho, ose - një tjetër, sindromi anemik. Kjo tregon komplekse janë të përbashkëta për të gjitha llojet e anemisë, pavarësisht nga shkaku që të çon në zhvillimin e kësaj gjendje. Por syndromes tjera ndryshojnë në mishërim të veçantë e anemisë dhe kështu mund të njohin një lloj të veçantë dhe shkakun e anemisë. Ndryshimet në gjak në një shtet të anemisë, që karakterizojnë të ashtuquajturin sindrom hematologjik. Shenjat e zakonshme laboratorike të anemisë (ndoshta zbulimi i izoluar i një tipar apo kombinim) përfshijnë:


- hemoglobinë më pak se 100 g / l; Shifrat normale: më shumë se 120 g / l;
- numri i qelizave të kuqe të gjakut më pak se 4 * 1012 / l;
- përmbajtje hekur në serumin e gjakut të më pak se 143 mmol / l. Duhet të theksohet se ndryshimet e përshkruara në analizë klinike, ndonjëherë mund të jetë zbulim aksidental me kapacitet të lartë adaptive të organizmit. Në identifikimin e këtyre anomalitë e rëndësishme për të çuar më tej analizat e gjakut, me qëllim që të njohë një lloj të veçantë të anemisë dhe të zgjidhni trajtimin e duhur.

Në një test të gjakut duhet të marrë parasysh parametrat e mëposhtëm:

- shkalla e ngopjes së hemoglobinës e qelizave të kuqe të gjakut (ose hekuri serum), ky parametër përcaktohet nga indeksi ngjyra, e cila në një person i shëndoshë zakonisht shkon 08-10. Duke ulur këtë shifër duke folur për gipohromiya (me mangësi hekuri anemi); duke rritur tregues ngjyra dyshuar B12 - anemi mangësi. Kriteri Next klassyfytsyruyuschyy - një morfologjia e qelizave të kuqe të gjakut, madhësia e eritrociteve normale - 7-8 mikron, në përputhje me këtë mykrotsytarnыe shquar (mangësi hekuri) dhe makrotsytatnыe (mungesa e vitaminës B12 dhe folate) mangësi anemi. Numri i retikulocitet - një tregues i palcës kockore, një tregues i rëndësishëm për të identifikuar çrregullime hematopoietic (anemia aplastike).


Për mangësi hekuri karakterizohet nga parametrat e mëposhtëm - hypochromic, mykrotsytarnaya anemi zhvillon përmes reduktimin e dyqaneve hekurit trup. Shtetet e tilla janë duke u zhvilluar humbjen kronike e gjakut ose rrjedhën pamjaftueshëm të hekurit në trup. Për të konfirmuar këtë diagnozë duhet, përveç kritereve bazë për të përcaktuar nivelet e performancës të hekurit, të tilla si - hekuri serum, transferrin dhe kapacitetit zhelezosvyazыvayuschuyu përgjithshëm (TIBC).
Anemi B12-mangësi, macrocytosis, të ndryshojë formën e qelizave të kuqe të gjakut, paraqitja e inclusions shtesë (viç Zholli Kэbota dhe unaza), një rënie të lehtë në retikulocitet dhe për të zvogëluar numrin e qelizave të tjera të gjakut. Shkaku kryesor i këtij lloji të anemi - vitaminës B12 malabsorption shpesh për shkak të shkeljeve të funksionit thithje të stomakut në proceset atrophic në mukozën.

Anemi hemolitike mund të njihet nga karakteristika të veçanta - anemi, reticulocytosis, rrit fraksionet indirekte bilirubin, duke rritur madhësinë e shpretkës, dhe shpërndarjes në rritje stercobilin urobilin mund të rrisin përmbajtje hekuri. Shkaku i hemolitik anemi - një rënie në jetëgjatësia për shkak të hemolizës së tyre të zgjeruara eritrociteve.

Anemia aplastike kanë një numër të reduktuar të qelizave, ulet "qelize" të palcës kockore formë të papjekur kur përmbajtje është më pak se 5%. Në themel mekanizmat e kësaj gjendje është një shkelje e pjekurisë qelizave pjesërisht caktuara burimore.

Ju duhet të jetë i sigurt për të përmendur faktin se akuza normale të gjakut dhe viti i parë i fëmijës porsalindur e jetës në mënyrë të konsiderueshme të ndryshme nga foto të rritur të gjakut, për shkak të veçantitë e hematopoiesis gjatë tranzicionit nga zhvillimit të fetusit në ekzistencë të pavarur.
Për diagnozën e duhur e anemisë duhet të kryhet në mënyrë të barabartë si ekzaminim i detajuar klinike dhe teste të detajuara të gjakut për të përcaktuar mekanizmat e zhvillimit dhe përcaktimin e parimeve të trajtimit të saktë.